FiBOn matkassa yli 30 vuotta
8.5.2025
Laura Kajander on ollut Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) toiminnassa mukana melkein koko orkesterin olemassaolon ajan mitä erilaisimmissa rooleissa. Orkesterin täytettyä viime vuoden lopussa 35 vuotta on mainio hetki katsoa hetkeksi taaksepäin. Blogikirjoitus tehty syksyllä 2024.

Kasvutarinoita – FiBOn matkassa yli 30 vuotta
Tässä tekstissä kerron suhteestani FiBOon vuoroin orkesterin näkökulmaa painottaen ja vuoroin omaa elämänpolkuani pohdiskellen.
Suomalainen barokkiorkesteri
Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) ehti 35 vuoden ikään loppuvuonna 2024. Olen ollut mukana toiminnassa erilaisissa rooleissa yli 30 vuotta. Tässä kohdassa mieleen tulee etenkin kasvutarina sanan mitä moninaisimmissa merkityksissä. FiBOn näkökulmasta kyseessä on organisaation kasvutarina elämäniloisesta lapsesta teinivuosien kautta tiedostavaksi ja taitavaksi nuoreksi aikuiseksi, jolla on nykyisin varsin selkeä identiteetti. Kyseessä on taloudellinen kasvutarina pienesti mutta suurella innolla touhuavasta yhdistyksestä vakaammaksi ja jo useita henkilöitä vakituisesti ja vielä useampia projektikohtaisesti työllistäväksi organisaatioksi. Kyse on myös uusien ja vanhojen muusikkojäsenten kasvutarinoista osana yhteisöä.
FiBOn matkassa
30 vuotta yhteisön jäsenenä liittyy myös omaan kasvutarinaani. Olen saanut yhteisössä toimiessani enemmän oppia ja kokemuksia kuin olisin koskaan osakseni tohtinut kuvitella. Lähdettyäni varsin naiiveilla ideoilla liikenteeseen olen päässyt tai joutunut laajentamaan näkemyksiäni aivan kaikesta mahdollisesta. Aiheita ovat olleet esimerkiksi demokraattisten mallien käyttö, ihmisten erilaisuudet, yhteisen päämäärän ja henkilökohtaisten intressien välinen suhde, logiikan ja tunteen suhde, itsekkyyden ja epäitsekkyyden ilmentymät, freelance-taiteilijoiden hätä ja rohkeus, vallan ja vastuun suhde, kommunikointitavat pelivälineinä jne. Kaiken tämän keskellä kantavana voimana on ollut syvä rakkaus taiteisiin ja jonkinmoinen usko siihen, että kaikesta huolimatta ihminen tarvitsee taidetta osaksi täysipainoista ja merkityksellistä elämää. Edelleenkin minua motivoi eniten ajatus siitä, että omalla tekemisellä on laajempia merkityksiä kuin oma itse.
Yllä kuvailemieni näkökulmien taustalla on tietenkin syvä syvä rakkaus musiikkiin ja taiteisiin. Barokkimusiikilla on tässä mielessä erityinen rooli elämässäni, joskin on myönnettävä, että on osin sattumaa, että olen omistautunut juuri barokkimusiikkiin liittyvien asioiden kehittämiseen. Yhtä lailla voisin toimia vaikkapa jonkin muun musiikinlajin parissa. Esimerkiksi tangot voisivat tarjota tilaa luovaan taiteentekoon, ja toisaalta romantiikan ja myöhäisromantiikan ajan musiikki koskettaa minua omalla tavallaan. Eikä tässä kaikki: Koen, että mikä vain taidelaji on oma kielensä samantyyppisten asioiden ilmaisemiseen. Kirjoittaminen, kuvataide, videot ja tanssi imaisevat minut yhtä lailla mukaansa.
FiBOn historiikissa konkretiaa
Orkesterin historiikista selviää, mitä kaikkea konkreettista on vuosien varrella tapahtunut. Tulin itse mukaan toimintaan 1990-luvun alkupuoliskolla palattuani Suomeen Itävallasta, jossa opiskelin ja keikkailin muun muassa barokkiyhtyeissä yli neljä vuotta. Barokkikonsertteja oli tuolloin Suomessa harvakseltaan, mutta haaveena oli säännöllinen ja ammattimainen toiminta barokkimusiikin parissa. Tämän kirjoituksen lopussa on myös FiBO pähkinänkuoressa -listaus sekä nykyistä identiteettiä kuvaavat viralliset visiolausekkeet.
Toimeliaisuutta ja leikkiä
Taidan olla persoonana aika toimelias. Tuumasta toimeen -ajatus näkyi jo lapsena, kun pihapiirissä ideoitiin monenmoisia hankkeita lumilinnan rakennuksesta pihaolympialaisiin ja teatteriprojekteista 2-minuuttisiin kaitafilmielokuvatuotantoihin. Nämä ideat pääosin toteutuivat leikin intensiteetillä ja ilolla sekä vanhempien ja naapurin aikuisten vahvalla kannustuksella.
Leikki ja toimeliaisuus ovat säilyneet tekemisissäni edelleen. Suhteessa orkesteriin tämä näkyi jo varhain niin, että löysin pian itseni kopioimassa nuotteja tai järkkäilemässä aikatauluja, jotta pääsisin leikkimään musiikkia eli nauttimaan itselleni hyvin rakkaasta barokkimusiikista muiden entusiastien kanssa. Se, että olen nykyisin toiminnanjohtaja, on omanlaisensa kasvutarina. Tuotantohommiin tarttumiseen liittyi ennakkoluulottomuutta ja valtavasti nöyryyttä. Tuumin, että asiat varmaankin onnistuvat, vaikka tiedostinkin alkuaikoina, että en tiedä juuri mitään tuotantojutuista alttoviulistikoulutuksella. Päätin kuitenkin varhain, että mitä vastaan tuleekaan, pähkäilen asiaa, kunnes ymmärrän. Maalaisjärki ja pähkäily veivät varsin pitkälle, joskin myöhemmin olen käynyt Itävallassa kulttuurikonsepti-instituutissa ja Helsingissä Avoimessa yliopistossa ja Kesäyliopistossa kursseilla hankkimassa selkänojaa tekemisille. Vuonna 2024 olen ollut yli kymmenen vuoden ajan päätoimisena työntekijänä FiBOssa. Ilokseni en enää ole yksin toimistossa. Meitä on jo neljä.
Moninaisuutta ja demokratiauskoa
Taidan olla persoonana myös moninaisuudesta nauttiva. Siihen liittyy myös jonkinmoinen vahva usko demokratiaan. Nämä molemmat näkyvät myös FiBOn toiminnassa nykyisin vahvasti. Luulin naiivisti joskus, että demokraattiset ajattelumallit ovat itsestäänselvyys samoin kuin moninaisuus. Auktoriteettiusko on itselläni varsin heikko. Arvostan valtavasti erilaisten ihmisten taitavuutta, älyä, lahjakkuuksia tai vain omanlaisuutta. Mitä kaikkea demokratia tarkoittaakaan, on ainakin itselleni kiteytynyt matkan varrella lähtien kysymyksestä, ovatko demokraattiset mallit ylipäätään hyvä idea taidelaitokselle. Kyseenalaistamisen jälkeen vastaan myöntävästi haasteet tiedostaen. Esimerkkikysymyksiä ovat, kuinka valta ja vastuu saadaan pysymään samassa paikassa, mikä on tiedon ja taidon ja karisman suhde, mikä rakenne mahdollistaa moniäänisyyden tuottamatta kaaosta, kenen ääni kuuluu, mikä on taiteen ja talouden suhde tai kuinka taitelijapersoonat saavat olla omanlaisiaan yhteneväisesti.
FiBO on antanut minulle upean raamin ihmisenä ja muusikkona kasvamiseen, mistä olen äärimmäisen iloinen ja kiitollinen. Musiikki, ihanan värikkäät ja persoonalliset kollegat ja upeat kumppanit ovat kantaneet. Nähtäväksi jää, millaisia suuntia lähivuosina onkaan edessä.
Laura Kajander
- Syyskuussa 2024
Aiempia rooleja FiBOssa:
Alttoviulisti
Assistentti
Hallituksen jäsen
Hallituksen sihteeri
Nuotistonhoitaja
Orkesteritoimikunan jäsen
Roudari
Stemmavastaava
Tiedottaja
Tuottaja
Verkostohankkeiden liideri (AUF, NBS ym.)
Yleisötyötiimin jäsen
Nyt:
Toiminnanjohtaja, taiteellisen johtoryhmän jäsen, alttoviulisti
*
FiBO PÄHKINÄNKUORESSA
- Perustamisvuosi 1989
- Vuoteen 2009 asti Kuudennen kerroksen orkesteri
- Valtionosuusorkesteri vuodesta 2006 lähtien (3 henkilötyövuotta; 11 henkilötyövuotta vuonna 2018); 15 henkilötyövuotta vuonna 2024)
- Kotipaikka Helsinki, esiintyy myös ympäri Suomea ja Eurooppaa (vuonna 2024 ennätykselliset 14 konserttia ulkomailla)
- Barokkimusiikin lisäksi klassisen, varhaisromantiikan ja nykymusiikin taitaja
- Kulttuurivaikuttaja, edelläkävijä
- Kansainvälinen ja kotimainen verkostoituja
ARVOT
Korkea laatu: Laadukkaaseen tekemiseen sitoutuvat sekä taiteilijat että hallinto.
Merkityksellisyys: FiBOn esittämä vanha musiikki lisää elämän merkityksellisyyttä ja hyvinvointia kuulijoille ja tekijöille.
Taiteen itseisarvo: Musiikkiesitysten arvo ei muodostu pelkästään niiden tuottaman välittömän taloudellisen hyödyn kautta. Taide voi esimerkiksi herättää keskustelua.
Saavutettavuus: FiBO tarjoaa elämyksiä erilaisille kuulijoille, monenlaisissa paikoissa eri puolilla, ilmaiseksi ja maksullisesti.
Yhdessä vastuullisesti: FiBOn henki on olla orkesterilaisten orkesteri. Toimintatapoihin kuuluu avoimuus, kuuntelu ja osallistumista tukeva rakenne. Vallan ja vastuun paikat ovat selkeät.
Tasa-arvo ja kestävä kehitys: FiBO sitoutuu tasa-arvon ja kestävän kehityksen periaatteisiin.
MISSIO
Suomalainen barokkiorkesteri ottaa kantaa, kyseenalaistaa ja tarjoaa taiteellisesti korkealaatuisia elämyksiä. Nykyiset ja uudet fanit saavat kuulla vanhan musiikin konsertteja, joissa yhdistyvät ajankohtainen taiteenteko ja tietoisuus musiikin sävellysajan esittämiskäytännöistä ja soittimista.
VISIO
Brändi: Suomalaisella barokkiorkesterilla on vahva asema kotimaassa ja kansainvälisesti. Orkesteri on korkealaatuinen, kekseliäs ja persoonallista sisältöä tarjoava toimija. Suomalaisuus ja pohjoismaisuus ilmenevät luotettavuudessa, ajankohtaisessa ja avarakatseisessa otteessa taiteentekoon sekä demokraattisia toimintatapoja käyttävissä työmetodeissa. Suomalainen yleinen korkea koulutustaso ulottuu myös FiBOn toimintaan, jolloin korkealaatuinen soittajisto pystytään kokoamaan pitkälti kotimaisista soittajista. FiBO on kiinnostava kumppani monenlaisille toimijoille.
Orkesterin rakenne mahdollistaa jaetun taiteellisen johtajuuden ja avoimen työkulttuurin. Herkkyys ajan hermolla olemiseen pitää orkesteria jatkuvasti edelläkävijän roolissa.
Viestintä ja markkinointi: Viestintä on taiteellisen toiminnan tavoin korkealaatuista, kekseliästä ja persoonallista. FiBOlla on käytössään kansainvälisen tason audiovisuaalista materiaalia esiintymisistään. Markkinoinnissa on ihmisläheinen ote.
Rahoitus: Rahoituspohja on kekseliäs ja laaja. Kokonaisvolyymi on kasvusuuntainen monivuotisessa perspektiivissä.
Orkesterilaiset: Orkesteri koostuu työuransa eri vaiheissa olevista vanhan musiikin esittämiseen erikoistuneista taitavista muusikoista, joiden soitto ja työkulttuuri ovat hitsautuneet hyvin yhteen. Orkesterilaisia nähdään monenlaisissa rooleissa soittajien erikoisosaamiselle tilaa antaen. FiBO on mieluinen työpaikka muun muassa kiinnostavan taiteellisen sisällön, turvallisen työilmapiirin ja hyvän palkkauksen puolesta. FiBO tarjoaa muusikoille merkittävän määrän töitä muun muassa orkesteri-, kamarimusiikki-, yleisötyö- ja koulutusympäristöissä.