Muusikkoesittely: Miska Miettunen
Muusikkohaastattelu 19.10.2019
Veljen myötä alkanut musiikkiharrastus johti Miska Miettusen käyrätorvensoittajaksi, joka hallitsee tietysti myös vanhemmassa musiikissa tarpeelliset luonnontorven ja barokkitorven.
Nimi
Miska Miettunen
Soitin
Käyrätorvi (myös luonnontorvi ja barokkitorvi)
Lyhyt esittely
Olen ollut käyrätorvensoittaja Helsingin kaupunginorkesterissa vuodesta 1992 ja Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissakin vuodesta 2001. Valmistuin Sibelius-Akatemiasta 2007, olen täydentänyt opintojani muun muassa Lontoon Royal College of Musicissa. Luonnontorvea olen soittanut FiBOssa yli kaksikymmentä vuotta.
Kerro itsestäsi.
Olen syntynyt Keski-Savossa, Varkauden kaupungissa. Musiikkiharrastus alkoi isonveljen esimerkkiä noudattaen, kiitos kyläkoulun etevän, innostavan ja persoonallisen luokanopettajan. Vanhempani ovat kyllä ilmeisen musikaalisia, mutta mitään soittotaustaa ei heillä ole, saatika kosketusta niin sanottuun klassiseen musiikkiin. Katri-Helenaa kuunneltiin...
Kuinka päädyit soittimeesi? Kuka tai mikä tekijä sen valitsi?
Käyrätorvi ei ollut oma valintani. Veljeni soitti aluksi viulua, vaihtoi oboen kautta tuubaan, ja tuossa vaiheessa itsekin viehätyin jonkinlaisen tenoritorven soittelusta: musiikkiopistoon päästyäni minulle kuitenkin annettiin käyrätorvi, ja siitä se sitten lähti.....
Mikä sinua inspiroi muusikkona ja muutenkin?
Muusikkona inspiroidun tietysti hyvin monenlaisista asioista. On suuri etuoikeus saada soittaa maailman parhaiden säveltäjien musiikkia. En lähesty musiikkia teoreettisesti vaan tunnepohjalta, ja musiikin kauneus inspiroi!
Hienojen kollegojen soitto on myös asia, josta saan voimaa ja positiivista energiaa, onneksi heitä on tämä mainio orkesteri pullollaan!
Mikä muu taiteenlaji on itsellesi läheisin?
Nautin muista taiteenlajeista hyvin laaja-alaisesti. Olen kirjojen ystävä ja pidän kovasti elokuvista ja musiikkiteatterista. Jossakin toisessa elämässä olisin voinut olla arkkitehti, ja kaikenlainen muotoilu kiehtoo kaikin puolin.
Mikä on suurin musiikillinen unelmasi?
Moni musiikillinen unelmani on jo toteutunut, olen HKO:n riveissä saanut saanut soittaa ympäri maailmaa, parhaissa saleissa erinomaisten kapellimestareiden ja solistien kanssa. Muutenkin olen saanut tehdä elämäntyötäni maan eturivin ihmisten ympäröimänä. Mitä muuta voisin toivoa! Tietysti jatkuva haave on aina että yleisö lähtisi konsertista innostuneena ja inspiroituneena osittain minunkin panokseni ansiosta...
Mikä on lempimatkakohteesi ja miksi?
Lempimatkakohdetta on miltei mahdoton nimetä. Viihdyn erittäin hyvin niin Lapin autiotuvilla kuin Lontoon vilskeessä, niin Cornwallin rannikkoseudulla kuin patikkareissuilla Itävallan Alpeilla. Ylipäätänsä ehkä siis Eurooppa...
Millaisessa paikassa sielusi lepää?
Sieluni lepää meren rannalla tyrskyjä kuunnellessa, ja toisaalta myös kesäisen Saimaan rantakalliolla istuskellessa. Kolin maisemiin ei kyllästy koskaan.
Miten koet oman taiteen parissa työskentelysi vaikuttavan laajemmin yhteiskuntaan?
Oman taiteellisen työskentelyn vaikutusta yhteiskuntaan on vaikea arvioida ja ehkäpä se olisi jonkun muun tehtävä, tunnen itseni jääviksi tässä suhteessa! Asiaa tulisi tarkastella suuremmassa mittakaavassa, ehkä orkesterin tasolla: meillä on FiBOn kaltainen etevien muusikoiden yhteenliittymä, joka toimii aktiivisesti Suomen musiikkielämässä ja ulkomailla ihmisten iloksi, toivottavasti maailma on tämän ansiosta hieman parempi ja siedettävämpi paikka, ja toivottavasti pystymme osaltamme auttamaan ihmisiä ymmärtämään historiaa ja maailmaa, jossa elämme.
Miksi koet mielekkääksi soittaa yli 300 vuotta vanhaa musiikkia?
On erittäin mielenkiintoista päästä soittamaan vanhaa musiikkia vanhoilla soittimilla: se että kappaleet soivat – toivottavasti – melko samalla tavalla kuin säveltäjät ne tuolloin tarkoittivat, on mielestäni todella kiehtova ikkuna menneisyyteen, ja historian tunteminen on ensisijaisen tärkeää tässä muuttuvassa maailmassa.
Valitse suosikkisi FiBOn syksyn 2019 konserttitarjonnasta ja kerro perustelut valinnallesi.
Joudun tietysti valitsemaan konsertin, jossa itsekin soitan, vaikka FiBOn tarjonta pursuaakin kaikenlaista muutakin mielenkiintoista. Juhlakonsertti Ritarihuoneella 24.11. tulee olemaan hieno läpileikkaus FiBOn ison kokoonpanon ohjelmistosta vuosien varrelta. Pakko myös mainita Luominen 1.11. Helsingin tuomiokirkossa mainion Cantores Minores -kuoron kanssa.
Kerro jokin paheesi?
Jos paheista puhutaan, niin tällä hetkellä lähimpänä tuota kategoriaa lienee ylenpalttinen kiinnostus kaikkeen mikä liittyy katastrofiin nimeltä Brexit sekä muutenkin brittisisäpolitiikan seuraaminen; se vaan on niin viihdyttävän koukuttavaa ja samalla traagista.
Jos sinun pitäisi juosta Cooperin testi tai leipoa tarjottavat 30 hengen kesteille, kumman tehtävän valitsisit?
Leipominen saattaisi koitua liian ylivoimaiseksi tehtäväksi, nykyään kun täytyy ottaa huomioon niin paljon erilaisia erikoisruokavalioita ja allergioita, joten joutuisin varmaan valitsemaan Cooperin testin, siitä kuitenkin yleensä selviää 12 minuutissa! Edellisestä testistä onkin vierähtänyt ainakin parikymmentä vuotta...