Muusikkoesittely: Louna Hosia
7.11.2016
FiBOn sellisteistä pääsee ensimmäisenä esittelyvuoroon Louna Hosia, jolle musiikki tarkoittaa niin esiintyvänä muusikkona toimimista, opettamista kuin vapaa-ajan harrastustakin.
Nimi
Louna Hosia
Soitin
Barokkisello ja viola da gamba
Lyhyt esittely
Soitan Cornucopian ja muiden suomalaisten vanhan musan poppoiden lisäksi kansainvälisissä Concerto Copenhagenissa, KORE-orkesterissa ja folkbarokkiyhtye BRÚssa. Lisäksi opetan Länsi-Helsingin musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. FiBO Collegiumin kanssa jaetaan barokin ilosanomaa ympäri Suomenmaan.
Kerro itsestäsi.
Synnyin ja vartuin Helsingin lähiössä, Kannelmäessä. Perheen kuopuksena kuuntelin sujuvasti vaippaikäisestä alkaen sisarusteni harjoittelua, soittotunteja ja esiintymisiä. Musiikkia kuunneltiin paljon, ja kotona myös isä ja äiti lauleskelivat jatkuvasti; melodiat olivat useimmiten tuttuja ja sanoitukset luovasti vaihtelevia.
Kuinka päädyit soittimeesi? Kuka tai mikä tekijä sen valitsi?
Kun tuli minun vuoroni aloittaa soittotunnit, musiikkiopiston pääsykokeiden yhteydessä minulle ehdotettiin selloa pääsoittimeksi ykköstoiveeni pianon sijaan. Sellistinä pääsinkin sitten heti soittamaan orkesteriin ja yhtyeisiin, ja nämä lapsuuden ajan soittokaverini ovat yhä lähimpiä kollegoitani! Pianon sain sivuaineeksi myöhemmin, ja se tuottaa jatkuvasti iloa myös ammatillisesti esimerkiksi uuden ohjelmiston omaksumisessa ja oppilaita säestäessä. Kun olin lukioikäinen, sain musiikkiopiston barokkisellon käyttööni ja jäin sille tielle. Hain ammattiopintoihin ja olin Sibelius-Akatemian ensimmäinen pääaineinen barokkisello-opiskelija.
Mikä sinua inspiroi muusikkona ja muutenkin?
Ammennan milloin mistäkin, mutta ainakin luonto, hyvä ruoka, ystävien kanssa sanailu ja huumori elähdyttävät.
Mikä muu taiteenlaji on itsellesi läheisin?
Vaikea valita: kaikella on paikkansa, ja onhan koko elämä tavallaan taidetta. Joululahjaksi saamani museokortin ansiosta kuvataide on kuluneen vuoden aikana tullut lähemmäksi ja johdattanut moniin hienoihin näyttelyihin ja elämyksiin.
Mikä on suurin musiikillinen unelmasi?
Niitä on monia, mutta haluaisin ainakin pysyä valppaana ja kiinnostuneena musiikista (oman ammattitaidon kehittämisestä) läpi muusikon uran. Haaveilen myös orkesterista parhaiden ystävieni kanssa: orkesteri toimisi Italian ilmastossa, japanilaisen keittiön äärellä, norjalaisella palkkatasolla, espanjalaisella rytmillä, ja takapihalla voisi olla savusauna.
Mikä on lempimatkakohteesi ja miksi?
Niitä on monia, Suomessa kaikki meidän metsämme ja tietenkin Punkalaitumen kotimökkimme. Ulkomailla ehkä Italia ruoan, sään, kulttuurin ja kielen takia.
Millaisessa paikassa sielusi lepää?
Kaikkialla missä ei ole kiire, kuten luonnossa.
Miten koet oman taiteen parissa työskentelysi vaikuttavan laajemmin yhteiskuntaan?
Konserteissa pääsee luomaan merkitystä, hetkeä ja yhteyttä ihmisten välille, yli kansallisuuksien ja uskontojen. Musiikki johdattaa meitä kohti itseämme, kun taas kriisien, sotien, uhkien, kiireen ja kasvun kyllästämä maailma vieroittaa meitä itsestämme. Mielestäni koululaiskonsertit ja musiikin opettaminen ovat tulevan yleisön ja muusikoiden löytämisen takia tärkeä osa ammattiamme.
Miksi koet mielekkääksi soittaa yli 300 vuotta vanhaa musiikkia?
Koen lähes kaiken musiikin mielekkääksi ja tärkeäksi, oli se sitten vanhaa tai uudempaa, klassista kevyempää tai folkia. Soitan itsekin säännöllisesti uutta musiikkia.
Valitse suosikkisi FiBOn syyskauden 2016 konserttitarjonnasta ja kerro perustelut valinnallesi.
FiBOn syksyn konserttitarjonta on korkeatasoista, mielenkiintoista ja monipuolista. Haluaisin poimia sieltä useita, mutta jos pitää yksi valita, niin se on varmaankin Hulluna sinuun -konsertti, jossa kaunis musiikki kietoutuu upeasti tanssiin ja harvoin Suomessa nähtyyn barokkigestiikkaan.
Onko sinulla jokin ”salainen” erityistaito?
Ehkäpä sahan, jouhikon, pikkuhaitarin ja ukulelen soittelu voisivat kuulua erityistaitoihini. Musiikin harrastaminen on ihan parasta, ja suosittelen sitä lämpimästi, erityisesti ammattimuusikoille! Osallistuin toissa kesänä ukulelekurssille Haapavesi Folk -festarilla, jossa imeydyin täysin musiikin harrastamisen maailmaan!
Jos sinun pitäisi juosta Cooperin testi tai leipoa tarjottavat 30 hengen kesteille, kumman tehtävän valitsisit?
Kuulostaisi tietenkin paremmalta vastata Cooperin testi, mutta kyllä minulle tällä hetkellä mielihyvää tuottaisi paljon enemmän leipominen. Tämän syksyn ensimmäinen hattivattipiparkakkusatsi tuli uunista jo lokakuun puolella.