L’arte del violino
Säkenöivää viulutaituruutta 1700-luvulta
Vivaldi – Hasse – Locatelli – C. P. E. Bach
Ilya Gringolts, viulu
Suomalainen barokkiorkesteri
Ilya Gringolts palaa Suomalaisen barokkiorkesterin solistiksi ohjelmalla, jonka päähenkilönä on 1700-luvun Paganiniksi kutsuttu viuluvirtuoosi ja säveltäjä Pietro Locatelli. Hän syntyi Bergamossa, opiskeli Roomassa ja vietti nuoruutensa kiertäen viuluineen Keski-Euroopan hoveja, kunnes kolmekymppisenä asettui Amsterdamiin. Kaupunki oli Euroopan kihiseviä musiikkikeskuksia nuotinkustannusbisneksen ytimessä, ja siellä Locatelli julkaisi vaellusvuosinaan säveltämänsä viulukonsertot vuonna 1733 otsikolla L’arte del violino, viulun taide. Kokoelman myötä Locatelli määritteli viulun uudelleen ja loi virtuositeetin kieliopin, joka viitoitti tietä romanttiselle sankariviulismille.
L’arte del violino -konserttokokoelma sovelsi Antonio Vivaldin 1700-luvun alussa kehittelemää kolmiosaisen soolokonserton mallia, josta oli tullut barokin hittituote. Locatellin aikaan, 1700-luvun puolivälissä, Euroopassa risteili useita tyylivirtauksia. Italialaisten barokkityylien rinnalle muotiin oli noussut herkän laulava, tunteikkailla melodioilla nautiskeleva galantti tyyli, joka imi aineksia supersuositusta italialaisesta oopperasta. Opera serian suurmies 1700-luvun puolessavälissä oli saksalainen Johann Adolf Hasse, joka vaikutti muun muassa Dresdenissä ja Pohjois-Italiassa. Hänen oopperansa olivat aikansa rakastetuimpia, ja Hasse sävelsi myös runsaasti soitinmusiikkia.
1700-luvun puolessa välissä elettiin murrosvaihetta, jossa uudenlainen, selkeäpiirteinen ja suoraviivaisempi ilmaisu teki pesäeron barokin kiehkuraisiin muotoihin. Kirjallisuudessa syntyi varhaisromantiikka suurine tunteineen ja luontonäkyineen, ja musiikissakin välitön tunneilmaisu valtasi alaa. Tätä käymistilaa ilmentää erinomaisesti Carl Philipp Emanuel Bachin sävelkieli, joka vei galanttia tyyliä yhä väkevämpään suuntaan. Bachin sinfonioiden viiltävät kontrastit, tuimat tunnemaailmat ja sähköiset jännitteet heijastelevat esiromanttista myrskyä ja kiihkoa.
Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)
Ville Komppa alustaa konsertin ja haastattelee Ilya Gringoltsia Ritarihuoneella 8.10. kello 17–17.30.