Isä ja pojat
Bachin ja hänen oppipoikiensa musiikkia
J. S. Bach – C. P. E. Bach – Kirnberger
FiBO Players:
Irma Niskanen, viulu
Petteri Pitko, cembalo ja urut
Johann Sebastian Bach (1685–1750) oli säveltäjän- ja muusikontyönsä ohella myös merkittävä opettaja. Leipzigissa Tuomaskanttorina hänen tehtäviinsä kuului Tuomaskoulun poikien musiikinopetus, minkä lisäksi monet muutkin muusikonalut tulivat hänen oppiinsa.
Bachin tunnetuimpia oppilaita olivat hänen omat lapsensa, joista useista tuli merkittäviä muusikoita. Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788) teki pitkän uran Fredrik Suuren, Preussin musiikkia rakastavan hallitsijan, hovikapellissa Potsdamissa. C. P. E. Bach oli näkyvä henkilö läheisen Berliinin musiikkielämässä, ja siellä hän myös julkaisi isä-Bachinkin perintöä dokumentoivan oppikirjansa Tutkielma oikeasta tavasta soittaa klaveeria.
Berliiniin päätyi myös Johann Philipp Kirnberger (1721–1783), joka oli 1730- ja 1740-lukujen taitteessa opiskellut J. S. Bachin johdolla Leipzigissa. Kirnberger työskenteli Potsdamin hovikapellin viulistina ja myöhemmin prinsessa Anna Amalian kuuluisan musiikkikirjaston hoitajana. Kirnberger tunnettiin etenkin musiikin teoriaa käsittelevistä kirjoituksistaan. Hän oli isä-Bachin tuotannon suuri ihailija, ja vaikutti suuresti tämän musiikillisen perinnön siirtymiseen jälkipolville.
Kesto: 1 t (ei väliaikaa)