Morimur
Bachin d-molli-soolopartitan kätketyt viestit
J. S. Bach
Antti Tikkanen, viulu
FiBO Singers:
Olga Heikkilä, sopraano
Teppo Lampela, kontratenori
Simo Mäkinen, tenori
Sampo Haapaniemi, basso
Johann Sebastian Bach tunnetaan musiikillisena koodaajana, jonka teokset on upotettu täyteen numerosymboliikkaa ja hengellisiä piiloviestejä. Vokaaliteosten lisäksi myös soitinmusiikista voidaan lukea auki Bachin teologista salakirjoitusta. Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Antti Tikkanen ja FiBO Singers -kvartetti uskaltautuvat intiimille sukellukselle Bachin musiikkiin ja persoonaan purkamalla ikonisen d-molli-viulupartitan osiin. Konsertti pohjautuu viulisti Christoph Poppenin ja Hilliard Ensemblen vuonna 2001 julkaisemaan levyyn, joka ammensi professori Helga Thoenen löydöksistä d-molli-partitan ja sen Ciaccona-osan parissa.
Hankkeen otsikko Morimur, suomeksi ’Kuolemme’, viittaa Bachin aikana suosittuun hautakivikirjoitukseen. Värssyä kannattelee Pyhän kolminaisuuden voimaluku, jota Bach toisti teoksissaan jatkuvasti: ”Synnymme Jumalasta / Kuolemme Kristuksessa / Ylösnousemme Pyhässä Hengessä.”
Helga Thoene on löytänyt Pyhän kolminaisuuden symboliikkaa erityisesti Ciacconasta, jonka alussa on säveliin koodattuna myös Bachin ensimmäisen vaimon Maria Barbaran nimi. Thoenen teoria onkin, että Ciaccona olisi juuri ennen teoksen valmistumista kuolleen puolison muistokirjoitus. Ajatusta tukevat lukuisat viittaukset virsimelodioihin, jotka rakentavat d-molli-partitaan kuoleman ja ylösnousemuksen tematiikan.
Bach hyödynsi yhtenään koraalisävelmiä teoksissaan, ja d-molli-partitaa hallitsee eräänlaisena mottona Lutherin pääsiäishymni Christ lag in Todesbanden (Kristus makasi kuoleman kahleissa), jossa kuolemantuskasta noustaan toivoon. Sen lisäksi teoksessa vilahtelevat monet muut Bachille läheiset koraalisävelmät, kuten Jesu meine Freude ja Auf meinen lieben Gott. Tässä konsertissa viulupartita ja sen sisältämät koraalit kuullaan rinnakkain ja lomittain. Partitan pohjavirrat tehdään näkyviksi, ja koodeiksi puristetut sävelmät kuullaan kokonaisuudessaan.
Kesto: 1 t 10 min (ei väliaikaa)
Ville Komppa alustaa konsertin ja haastattelee esiintyjiä Ritarihuoneella 5.11. kello 17–17.30.