Kreeta-Maria Kentala. Kuva: Ulla Nikula.
Su 6.9.2020 klo 18 Ritarihuone, Helsinki
Ritarihuoneen residenssisarja

Syysfanfaari

Orkesterisoiton juhlaa

Geminiani – Händel – Somis – J. S. Bach

Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

×

Georg Friedrich Händelin Vesimusiikki ja Johann Sebastian Bachin orkesterisarjat ovat ikonista musiikkia barokkiorkesterille, täynnä ilmavaa tanssillisuutta, puhaltimien kujerrusta ja viehkeitä kuvioita. Bachin orkesterisarjoista kuullaan nyt nro 3 D-duuri, joka sisältää myös rakastetun Airin.

Händelin Vesimusiikki oli jo omana aikanaan hitti, josta esitettiin erilaisia versioita Lontoon teattereissa ja musiikkisaleissa. Alun perin kyseessä oli ulkoilmaan tarkoitettu hoviviihdyke: Vesimusiikki-sarjat syntyivät säestämään kuninkaallista veneretkeä Thames-joella kesällä 1717. Konsertissa kuullaan orkesterisarjasta Vesimusiikkia F-Duuri.

Peräti 50-henkinen orkesteri oli ahtautunut veneeseen, joka eteni joella kuninkaan veneen rinnalla. Kuningas Yrjö I oli ihastuksissaan Händelin aikaansaannoksesta ja soitatti sarjoja yhä uudelleen retken ja siihen liittyneen illallisen aikana. Soitto kiiri yli veden, ja joki tungeksi veneileviä kuulijoita, jotka halusivat saada osansa suloisesta musiikista. Vesimusiikki-sarjat kuullaan nyt kokonaisuudessaan.

Barokkiviulun löytöretkeilijä Kreeta-Maria Kentala tuo konserttiin lisäksi harvinaisuuden Giovanni Battista Somisilta, jonka viulusonaatteja hän on myös levyttänyt. Suotta unholaan jäänyt viulusäveltäjä toimi linkkinä ranskalaisen ja italialaisen musiikkikulttuurin välillä. Torinossa hän marinoitui ranskalaisissa vaikutteissa, mutta ranskalaisten oppilaidensa myötä kuljetti italialaista viulutyyliä osaksi ranskalaista musiikkia.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

Lipunmyynti Ritarihuoneen residenssisarjaan alkaa 20.8.2020 kello 9. Silloin on tiedossa myös mahdolliset erityisjärjestelyt, kuten rajoitettu yleisömäärä, hygieniaohjeistukset jne.

Liput 14,50/29/37 € (hinta paikan mukaan) käsittelykuluineen + 1 €:n toimitusmaksu tilausta kohti: Ticketmasterin myyntipisteet, ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu kolmeen Residenssisarjan konserttiin: 68/88 € käsittelykuluineen + 1 €:n toimitusmaksu tilausta kohti: Ticketmasterin myyntipisteet ja ticketmaster.fi. Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 6.9. saakka. Sarjalippuja ei myydä ovella.

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.

×