Tomas Djupsjöbacka. Kuva: Antti Hannuniemi.
Su 18.10.2020 klo 11.30 Sibeliustalo, Lahti
Sibelius-festivaali 2020

Sibeliusta aikalaissoittimin

Vierailu Sibelius-festivaalilla

Sibelius

Suomalainen barokkiorkesteri
Tomas Djupsjöbacka, kapellimestari

×

Tässä konsertissa on ennenkuulumaton mahdollisuus kuulla tuttuja Jean Sibeliuksen orkesteriteoksia Sibeliuksen ajan mukaisilla soittimilla esitettynä! Konsertti aloittaa Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) Sibelius ja aikalaiset -projektin, jossa barokin ja klassismin aikakauden teoksien esittämisen mullistanut historiallinen esityskäytäntöjen tutkiminen ja ennen kaikkea nykyajasta poikkeavat soittimet valjastetaan Sibeliuksen orkesterimusiikin käyttöön. Tämän myötä odotettavissa on erilainen sointikokemus, läpikuultavampi ja kevyempi kuin mihin yleisesti on totuttu. 

Konsertissa kuullaan keskisuurelle orkesterille sävellettyjä teoksia kronologisessa järjestyksessä. Aluksi ohjelmassa on alun perin mieskuorolle sävelletty ja säveltäjän itsensä jousille ja lyömäsoittimille orkestroima Rakastava-sarja, jonka runsas ja vuolas melodiikka on romanttisen estetiikan perillisiä. Konsertin muu ohjelma on näytelmämusiikkia, joka sävellysmuotona on hyvin keskeisessä asemassa Sibeliuksen tuotannossa. Sibelius sävelsi näytelmämusiikkia koko elämänsä ajan, ja siitä muodostui eräänlainen laboratorio, jossa hän pystyi kokeilemaan tyylejä ja ideoita.

Keskikauden mestariteoksia edustaa Maurice Maeterlinckin Pelleas ja Melisande -näytelmään sävelletyn musiikin osista koottu sarja. Erityisesti teoksen päättävä osa Melisanden kuolema on paljon syvällisempää musiikkia kuin mitä nimi näytelmämusiikki antaisi olettaa. Musiikki Shakespearen näytelmään Myrsky taas edustaa mestarin viimeisimpiä, jo pelkistetympiä sävellyksiä, ja nyt siitä kuullaan pienemmälle orkesterille tehdyn sarjan nro 2.

Sibeliuksen koko estetiikka kehittyi runsaudesta kohti tiivistettyä muotoa. Tällä tarkoitetaan sekä sinfonista kokonaismuotoa, jonka huipentumana oli 7. sinfonian yksiosainen muoto, että myös konkreettisesti motiivien nuottien lukumäärää. Myrsky-sarjassa lyhyet osat ovat mestarillisia miniatyyrejä, joissa teoksen eri henkilöt, heidän luonteensa ja näytelmän tapahtumat saavat tiivistetyt sävelmuodot.

Suomalaista barokkiorkesteria johtaa Sibelius ja aikalaiset -projektin ideoinut kapellimestari Tomas Djupsjöbacka.

Kesto: 1 t (ei väliaikaa)

Liput 20 € (aikuiset ja eläkeläiset), 10 € (lapset, opiskelijat ja työttömät): Sibeliustalo, Lippupisteen lipunmyyntipisteet ja lippu.fi

×