Tanssiva Eurooppa
Festivaalin päätöskonsertti
Purcell–Lully–Telemann–Vivaldi–Rebel
Roman Schatz, kertoja
Suomalainen barokkiorkesteri
Georg Kallweit, viulu ja liidaus
Tanssi on läsnä elämässä kaikkialla. Siitä lähtien kun ihminen on osannut tuottaa soittimilla ääniä ja musiikkia, on myös tanssittu. Tänään, muinoin, aina ja kaikkialla – eikä vain Euroopassa. ”Tanssi on jalkojen runoutta”, totesi John Dryden. Samalla tanssi lävistää kaikki yhteiskunnallisen elämän muodot. Perheissä niin maalla kuin kaupungissa on tanssittu kastejuhlissa, häissä kun hautajaisissa. Eurooppalaisissa hoveissa tanssi oli tärkeä osa edustavaa elämää - viehkeä liikkuminen hienostuneiden sääntöjen mukaan oli kulttuurisen koulutuksen ydin.
Ranska oli tanssin suuri valtakunta erityisesti Aurinkokuninkaan eli Ludvig XIV:n aikana. Hänen hoviaan jäljittelivät kaikki Euroopan pienemmät hovit. Aurinkokuninkaan hovin suuri ja ylhäinen musikaalinen supertähti oli Jean-Baptiste Lully. Hänen sävellyksistään konserttiin on valittu sarja komediallisesta baletista Le Bourgeois gentilhomme (Porvari aatelismiehenä).
Havainnollinen esimerkki illan ohjelmasta on Jean-Féry Rebelin Les Caractères de la danse (Tanssin luonteenpiirteet). Se muistuttaa soivaa katalogia, jossa 11 suosittua tanssia kuvioineen tulevat esitellyiksi kukin mallikelpoisessa lyhyessä muodossaan. Nerokkaan teoksen toteutti kehollaan aikakauden kuuluisa tanssija Françoise Prévost, joka kiersi esittämässä ilmaisuvoimaista esitystään pitkin Eurooppaa kuin nykyajan poptähti.
Georg Philipp Telemannia ei mistään syystä saa jättää ohjelman ulkopuolelle. Hänen tuotantonsa ei ole merkittävä vain siksi, että hän oli armoitetun taitava ranskalaisen tanssillisen tyylin edustaja, vaan koska hän oli myös leikillinen ja laajalti vaikutteita muualtakin vastaanottanut eurooppalainen. Alkusoittosarjassaan Les Nations (Kansakunnat) Telemann yhdistää valitsemansa tanssit tiettyihin kansakuntiin. Iloisen ja ystävällisen ironian voimin tanssilattialle lähetetään ontuvat ja nilkuttavat eli turkkilaiset, sveitsiläiset ja venäläiset.
Konsertti tarjoaa musiikillisen matkan tanssivaan Eurooppaan, sen tyypillisiin ja luonteenomaisimpiin tansseihin, ja kertoo viihdyttävästi myös siitä, mitä on säilynyt kirjallisessa muodossa, kuten tanssista kertovissa tutkielmissa ja muissa tätä lennokasta aihetta koskevissa sääntökirjoissa.
Kesto: 1 t 15 min (ei väliaikaa)
Lue lisää korona-ajan konserttikäytännöistä täältä.