Hampuri 1786
Isän Credo ja pojan Magnificat
J. S. Bach – C. P. E. Bach
Solistit
Det Norske Solistkor
Suomalainen barokkiorkesteri
Nils Schweckendiek, johtaja
Huom. Poikkeusajan tuomien muutosten takia konsertin alkamisaikaa on siirretty tuntia aiemmas eli kello 15:een.
Nils Schweckendiek korvaa sairastuneen Grete Pedersenin.
FiBO tuo merkittäviä kansainvälisiä kuoroja konsertoimaan kanssaan vuosina 2022–2025. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee sarjaa vuosina 2023–2025. Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan aloittaa norjalainen Det Norske Solistkor, joka on Euroopan johtavia kamarikuoroja. Musiikkitalon lavalle nousevat laulajat ja soittajat muodostavat yli 50 hengen kokoonpanon.
Konsertin ohjelma on osittainen kopio Carl Philipp Emanuel Bachin vuoden 1786 huhtikuussa Hampurissa järjestämästä hyväntekeväisyyskonsertista. Muun muassa Hampurin viiden pääkirkon musiikillisena johtajana toiminut C. P. E. Bach johti konsertissa isänsä Johann Sebastian Bachin ja Georg Friedrich Händelin teosten lisäksi omia sävellyksiään.
On todennäköistä, että konsertissa nyt kuultava J. S. Bachin Credo (Symbolum Nicenum) säveltäjän kruununjalokivenä pidetystä h-molli-messusta sai kantaesityksensä jo mainitussa konsertissa Hampurissa 1786. Koska Credo alkoi ilman kuoropreludia, C. P. E. Bach sävelsi isänsä teokseen hitaan ja hillityn mutta kuitenkin ilmeikkään instrumentaaliosion jousille.
Isä-Bachin Credon vastinparina toimii poika-Bachin Marian kiitosvirsi eli neljälle solistille, kuorolle ja orkesterille sävelletty Magnificat, joka oli C. P. E. Bachin ensimmäinen suuri kuoroteos. Yhdeksänosainen Magnificat valmistui Berliinissä vuonna 1749 ja päivitettiin suunnilleen vuonna 1779. Juhlallinen teos on J. S. Bachin h-molli-messun jälkeläinen mutta silti hyvin erilainen: se on täynnä aikakauden Sturm und Drang (Myrsky ja kiihko) -henkeä ilmeikkäine ja virtuoosisine aarioineen.
Konsertti järjestetään yhteistyössä Encanto Music ry:n / Helsinki Early Music Festivalin kanssa.
Kesto: 1 t 15 min (ei väliaikaa)