Vesimusiikkia
Vierailuja festivaaleilla
Händel – J. S. Bach – Niittykoski
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri
FiBO vierailee toistamiseen Herrenchiemseen musiikkijuhlilla ja Hampurin Elbphilharmoniessa ja usean vuoden tauon jälkeen myös Urkuyö ja aaria -festivaalilla. Vierailukonsertit ovat täyteläisen barokkiorkesterisoinnin juhlaa! Georg Friedrich Händelin Vesimusiikki (Water Music) ja Ilotulitusmusiikki (Music for the Royal Fireworks) sekä Johann Sebastian Bachin orkesterisarjat ovat ikonista musiikkia barokkiorkesterille, täynnä ilmavaa tanssillisuutta, puhaltimien kujerrusta ja viehkeitä kuvioita. Bachin orkesterisarjoista kuullaan nro 3, D-duuri, joka sisältää myös rakastetun Airin.
Niin ikään Händelin Vesimusiikki on pitkään kuulunut barokkiohjelmiston ikisuosikkeihin. Se oli jo omana aikanaan suuri hitti, josta esitettiin erilaisia versioita Lontoon teattereissa ja musiikkisaleissa. Sekä Vesimusiikki että Ilotulitusmusiikki ovat ranskalaishenkistä, ulkoilmaan tarkoitettua hoviviihdykettä: Vesimusiikki-sarjat syntyivät säestämään kuninkaallista veneretkeä Thames-joella kesällä 1717, Ilotulitusmusiikki taas oli osa suurta puistojuhlaa vuonna 1749, jolla juhlistettiin Aachenin rauhansopimusta. Ilotulitusmusiikissa kaikuvat sodan ja rauhan teemat, ja Vesimusiikki saa raittiin ilman tuulahduksen rivakoista tanssinumeroista ja käyrätorvien toitotuksesta.
Vesimusiikkia varten peräti 50-henkinen orkesteri oli ahtautunut veneeseen, joka eteni joella kuninkaan veneen rinnalla. Kuningas Yrjö I oli ihastuksissaan Händelin aikaansaannoksesta ja soitatti sarjoja yhä uudelleen retken ja siihen liittyneen illallisen aikana. Soitto kiiri yli veden, ja joki tungeksi veneileviä kuulijoita, jotka halusivat saada osansa suloisesta musiikista.
Bachia ei soiteta Hampurissa ja Espoossa, mutta sen sijasta kuullaan kaustislaisen viulupelimannin, säveltäjän ja pelimanniperinteen säilyttäjän Viljami Niittykosken (1895–1985) teoksia.
Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)