Klassinen klarinetti
Wieniläiseen tapaan
Hoffmeister–Mozart
FiBO Players:
Asko Heiskanen, klarinetti
Anthony Marini, viulu
Tiina Aho-Erola, viulu
Tuula Riisalo, alttoviulu
Lea Pekkala, sello
HUOM. Annalan konsertti 4.8. pidetään ulkoilmakonserttina, mikäli sää on suotuisa. Joka tapauksessa konserttiin myydään vain 20 lippua.
Klarinetti keksittiin 1700-luvun alussa, jolloin monet säveltäjät, kuten Mozart, Haydn, Beethoven ja Hoffmeister, ryhtyivät käyttämään tätä uutta ja kiehtovaa soitinta sävellyksissään. Puksipuisen klassisen klarinetin ääni on pehmeämpi ja intiimimpi kuin sen modernin vastineensa, mutta toisaalta soitin taipuu myös erittäin voimakkaisiin ääniin. Soittimen ääniala on myös erityisen laaja: yli kolme oktaavia!
Franz Anton Hoffmeister oli sekä säveltäjä että erittäin nimekäs kustantaja, joka julkaisi esimerkiksi Haydnin, Mozartin ja Beethovenin musiikkia. Hoffmeisterin klarinettikvartetto A-duuri alkaa leikkisästi klarinetin laajoilla sointukuluilla esitellen klarinetin laajaa äänialaa säveltäjän tyypillisellä huumorilla höystettynä. Toisessa osassa puhuva klarinetti kertoo tunteikasta tarinaa jousitrion säestyksellä. Teos loppuu nopeaan maalaistanssiin, jossa klarinetti ja jouset vuorottelevat onnellisissa tunnelmissa.
Wolfgang Amadeus Mozart kirjoitti klarinettikvinteton A-duuri (KV 581) itävaltalaiselle klarinetti- ja basettitorvivirtuoosille Anton Stadlerille. Teoksen ensiesitys oli Righninin Il natale d'Apollo -oopperan aikana (oopperan kahden puoliskon välillä). Ensimmäinen osa on virtuoosinen ja näyttävä sekoitus vuoroin laulavia ja nopeita fraaseja. Toinen osa on kehtolaulu, jossa klarinetti ja ensiviulu vuorottelevat melodia- ja koristekuvioin. Kolmas osa, menuetti, yhdistää monta eri affektia, tunnelmaa, eri sävellajeissa. Muunnelmarakenteinen viimeinen osa antaa jälleen kaikille mahdollisuuden olla esillä, ihanasta alttoviulutangosta virtuoosisiin viulun ja klarinetin asteikkoihin.
Kesto: 50 min (ei väliaikaa)