Valoa ja varjoja
Urkuyö ja Aaria -festivaalin päätöskonsertti
Händel–Vivaldi–dall’ Abaco–J. S. Bach
Yeree Suh, sopraano
Pauliina Fred, traverso
Suomalainen barokkiorkesteri
Italialaisen musiikin melodisuus ja dramaattinen ilmaisuvoima vaikuttivat vahvasti Alppien pohjoispuoliseen Eurooppaan. Oopperan ja maallisen vokaalimusiikin kieli oli itsestään selvästi italia, ja Corellin, Vivaldin ja heidän aikalaistensa concerto grossoista ja soolosoitinkonsertoista alkunsa saanut konserttotyyli oli monien saksalaisten säveltäjien esikuvana.
Lukuisat saksalaissyntyiset säveltäjät kävivät hakemassa inspiraatiota ja oppia Italiasta, yhtenä tunnetuimmista Georg Friedrich Händel. Händel vietti nuoruudessaan useita vuosia (1706–1710) eri puolilla Italiaa, ja hänen ensimmäiset menestyksekkäät oopperansa syntyivät Roomassa ja Venetsiassa. Myöhemmin Händelin maine Lontoossa perustui nimenomaan hänen italialaistyylisten oopperoidensa menestykseen. Oopperamainen dramaattisuus on kuultavissa hyvin myös Händelin soitinmusiikissa.
Saksan lukuisat hovit tarjosivat töitä monille italialaissyntyisille muusikoille ja säveltäjille, ja tämä musiikillinen maahanmuutto rikastutti osaltaan saksalaista musiikkikulttuuria. Yksi hyvä esimerkki italialaisista emigranteista oli Veronassa syntynyt Evaristo Felice dall’Abaco, joka vaikutti keisari Maksimilianin hovissa Münchenissä.
Leipzigin Tuomas-kirkon kanttori Johann Sebastian Bach tunnetaan saksankielisistä, kirkollisista kantaateistaan, mutta hänen tuotantoonsa kuuluu myös maallista, italiankielistä vokaalimusiikkia. Kantaatin Non sa che sia dolore avaa laajamittainen sinfonia huilulle ja jousille. Sitä seuraavissa resitatiiveissa ja aarioissa käsitellään jäähyväisten ja lähdön tuomaa surua ja tuskaa.
Venetsialaisen Antonio Vivaldin laajamittainen sävellystuotanto käsittää soitinmusiikin lisäksi myös oopperoita, oratorioita ja muuta vokaalimusiikkia. Kantaatin All'ombra di sospetto solisteina ovat sopraano ja huilu, ja teoksen teksti käsittelee epäilyksen tuomia pelkoja ja varjoja rakkauden poluilla.
Ohjelma
Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Concerto grosso a-molli, op. 6, nro 4
Antonio Vivaldi (1678–1741)
Kantaatti All'ombra di sospetto sopraanolle, huilulle ja continuolle, RV 678
Evaristo Felice dall'Abaco (1675–1742)
Concerto grosso D-duuri, op. 5, nro 6
Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Kantaatti Non sa che sia dolore sopraanolle huilulle, jousille ja continuolle, BWV 209
Kesto: noin 70 minuuttia, ei väliaikaa