John Closterman: Henry Purcell (1695)
To 15.10.2015 klo 19 Kanneltalo, Helsinki

Tunteiden tulet ja kaipauksen kaiho

Musiikkia barokin Ranskasta ja Englannista

Morel–Montéclair–Purcell–Couperin

FiBO Players:
Pia Freund, sopraano
Pauliina Fred, traverso
Mikko Perkola, viola da gamba
Anna-Maaria Oramo, cembalo

×

Henry Purcellin draamallinen vokaalimusiikki kohtaa ranskalainen salonkimusiikin ja 1700-luvun kantaatin. Barokkimuusikkous on tarinankerrontaa. Jokainen sävel soitetaan ja jokainen sana lausutaan osana merkityksellistä kokonaisuutta. Sopraano Pia Freund, huilisti Pauliina Fred, gambisti Mikko Perkola ja cembalisti ja Anna-Maaria Oramo pitävät tästä huolen.

Henry Purcellin Blessed Virgin’s expostulation on huikea resitatiivikappale, jossa tekstin ilmaisuvoimaisuus yhdistyy taidokkaasti puhuvaan sävellystapaan. Aiheena on kadonnutta Jeesus-lasta etsivä Maria. Lempeän kontrastin tuovat Jumalan syleilyyn luottava Evening Hymn ja tummansävyinen Ground. Michel Pignolet de Montéclairin Le dépit généreux suoltaa rakkauden tuskaa ja kärsimätöntä intohimoa. Ranskalainen 1700-luvun kantaatti on kuin pienoisooppera. Se tarjoaa tunteiden paloa ja loppuratkaisun kompaktissa taskukoossa.

Konsertin instrumentaalikappaleissa jokainen soittaa jäljitellen monin tavoin laulajaa – se oli barokin ajan muusikon tärkein tehtävä. Morelin Chaconne säkenöi ja ylistää soittamisen iloa. Couperinin Concerts Royaux -sarjaan kuuluva konsertto tuo tuulahduksen Versaillesin linnan peilisalista. Sen hienostuneisuus ei kuitenkaan ole päälle liimattua, vaan eleganssi on täysin luonnollinen osa tätä musiikkia tavalla, jonka vain ranskalaiset taitavat.

Anna-Maaria Oramo alustaa illan konsertin Kanneltalon kahvilassa klo 18.15–18.45.