Muusikkoesittely: Asko Heiskanen
Musician interview 13.5.2017
Ei tullut Asko Heiskasesta pasunistia vaan klarinetisti! Toukokuun loppupuolella hän pääsee toteuttamaan yhden unelmansa eli soittamaan Schubertin Okteton periodisoittimin.
Nimi
Asko Heiskanen
Soitin
Klarinetti
Lyhyt esittely
Soitan Tapiola Sinfoniettan riveissä sekä opetan klarinetinsoittoa ja kamarimusiikkia Sibelius-Akatemiassa. Soitan monenlaisia klarinetteja eri kokoonpanoissa.
Kerro itsestäsi
Olen kotoisin Kuopiosta. Vanhempani eivät ole muusikkoja, mutta meillä on aina soinut Olavi Virran koko levytuotanto. Voisin jopa väittää tuntevani sen lajin erinomaisesti! Vanhemmat kannustivat vahvasti musiikkipolulle; kaikki perheemme lapset, minun lisäkseni veli ja sisko, päätyivät muusikoiksi. Edesmennyt maanviljelijä-mummomme vaati aina noiden humpuukihommien lopettamista.
Kuinka päädyit soittimeesi? Kuka tai mikä tekijä sen valitsi?
Lähdimme isäni kanssa kuuntelemaan kuopiolaisen puhallinorkesterin, Rajalan Puhaltajien, harjoituksia soittimenvalinta mielessä. Minä haaveilin pasuunasta, isäni ehdotti klarinettia. Arvatkaapas kumpi voitti. Olin sitä ennen takonut pianoa kehnolla menestyksellä. Klarinetti taas tuntui heti oikealta valinnalta.
Mikä sinua inspiroi muusikkona ja muutenkin?
Minua inspiroi hyvä musiikki – ja yleisö. On inspiroivaa esittää ilmaisurikasta musiikkia kiinnostuneelle yleisölle.
Mikä muu taiteenlaji on itsellesi läheisin?
Ehdottomasti teatteri. Haaveena olisi joskus päästä jopa soittamaan sinne ja näkemään millaista kulisseissa on.
Mikä on suurin musiikillinen unelmasi?
Yksi iso unelma on ollut päästä soittamaan Schubertin Oktetto periodisoittimin. Tänä keväänä 2017 se toteutuu. Minusta tuntuu, että unelmilla on taipumus toteutua.
Mikä on lempimatkakohteesi ja miksi?
Se voisi olla paikka, jossa en ole vielä koskaan käynyt – vaikkapa Australia tai Uusi-Seelanti.
Millaisessa paikassa sielusi lepää?
Vilkkaassa lapsiperheessä sielu tuntuu lepäävän parhaiten sängyssä.
Miten koet oman taiteen parissa työskentelysi vaikuttavan laajemmin yhteiskuntaan?
Kulttuurin parissa työskentelevien luovien taiteilijoiden tavoitteena on luoda yleisölle elämyksiä ja välittää tunnelmia. Se on polttoainetta, jolla ihmiset jaksavat normaaliarkea, ja on tietysti yhteiskunnalle tavattoman tärkeää. Omalla kohdalla erityisen merkityksellisiksi olen kokenut Tapiola Sinfoniettan säännölliset vierailut kehitysvammaisten toimintakeskuksissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Ne ovat ikimuistoisia kokemuksia.
Miksi koet mielekkääksi soittaa yli 300 vuotta vanhaa musiikkia?
Hyvää musiikkia on sävelletty jo silloin. On ihmeellistä, miten se on kestänyt aikaa ja on kiinnostavaa vieläkin. Toisaalta minua, muiden mukana, kiinnostaa myös musiikki, joka on sävelletty tänä päivänä.
Valitse suosikkisi FiBOn kevätkauden 2017 konserttitarjonnasta ja kerro perustelut valinnallesi.
Suosikkini on 28.5. esitettävä Schubertin Oktetto, joka on mestariteos. Se on samana vuonna sävelletty kuin hänen jousikvartettonsa Tyttö ja kuolema, ja teoksissa on monia yhtäläisyyksiä.
Onko sinulla jokin ”salainen” erikoistaito?
Salainen erikoistaitoni on monenlaisten värkkien rakentaminen Legoilla. Nykyisin olen enemmänkin legojen etsijä, kun poikani on alkanut ottaa pääsuunnittelijan vastuuta.
Jos sinun pitäisi juosta Cooperin testi tai leipoa tarjottavat 30 hengen kesteille, kumman tehtävän valitsisit?
Minä menisin keittiöön. Ja minäpä ottaisin vielä vaimonikin mukaan! Noin isoissa kinkereissä on nimittäin iso urakka. Yhdessä tekisimme suussa sulavat herkut kaikille.