CONCERTO GROSSO - SUURI SIRKUS
Telemann–Händel–Farina–Muffat–Rameau
FiBO Collegium, ammattiopiskelijoita, musiikkiopistolaisia, sirkusväkeä, voimisteljoita, kuorolaisia, vieraita Euroopasta...
Musiikkitalon täyttää barokkispektaakkeli, jossa mestarit ja kisällit musisoivat yhdessä ja erikseen! Vuoden 2014 Concerto Grossoa maustaa sirkus; riemullista musiikillista temppuilua ja taituruutta. ”Kertojana” on Steven Player, joka tanssien kutoo yhteen päivän tapahtumia eri tiloissa. Tila on myös mielentila, rohkeus, kokeilu, ihmettely ja uteliaisuus…mitä tällä joukolla syntyykään!
KAIKKI ALKOI SIITÄ KUN…
Muffat kertoi Corellin innoittamista concerto grossoistaan ja siitä, miten kuuli Roomassa Corellin orkesteria: ”…suurta soitinkokoonpanoa, joka soitti kauniisti ja äärimmäisen täsmällisesti…” Kardinaali Ottobonin palkkalistoilta on selvinnyt, että Corellin orkesterissa oli 1600-luvun lopussa normaalitilanteessa 23 viulua, 7 alttoa, 8 selloa, 5 bassoa, 2 arkkiluuttua ja 2 cembaloa. Urkuri kuului vakiopalkallisiin. Erityistilanteissa muusikoita oli ollut 70–80, tarinan mukaan jopa 150!
Lähihistoriaa: Fibon järjestämässä ensimmäisessä Concerto Grossossa syksyllä 2012 Musiikkitalon lavalla oli 350 muusikkoa. Kuorolaisten ja aulaesiintyjien kanssa esiintyjiä oli yli 400. Vuoden 2014 Grosson esiintyjämäärä ylittää puolen tuhannen.
Artikkeli: Sirkus ja Grosso/L.K.
ILTAKONSERTTIOHJELMA
Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Vesimusiikkia Sarjoista I F-duuri ja II D-duuri HWV 349
Telemann
Konsertto neljällesadalle viululle
Taiteellisten johtajien tervehdys
vauhdissa Anssi Mattila ja Antti Tikkanen
mm. Mendelssohn: yhden viulun konsertto kahdelle viulistille
Raikuvat aplodit
ja muita kummallisuuksia
Carlo Farina (n.1600–n.1640)
Capriccio Stravagante
Oikukkaan omituinen kappale mm. kanojen, koirien ja kissojen kera
****
Georg Muffat (1653–1706)
Sonata IV (Armonico Tributo)
Jean-Philippe Rameau (1683–1764)
Sarja oopperasta Les Indes Galantes
LASTENKONSERTTIOHJELMA
Lastenkonsertissa on mukana iltakonsertin musiikkinumeroita, ilma-akrobartiaa, kanoja, kukkoja, koiria, kissoja ja muuta hullunkurisen sirkusmaista menoa.
AULAOHJELMA
Suuressa aulatapahtumassa Musiikkitalon kaikki nurkkaukset täyttyvät kamarimusiikilla, sirkustempuilla ja työpajoilla, livebarokkikaraokella ja muulla hauskalla.
AULAOHJELMA pdf
OSALLISTUJAT
Helsingin Musiikkitalo
Kamarikuoro Audite/ Helsingin konservatorio
Keravan musiikkiopisto
Kipinä Productions
Luoteis-Helsingin Musiikkiopisto
Länsi-Helsingin Musiikkiopiston nokkahuilistit
Metropolia
Musiikki- ja kulttuurikoulu Sandels
Musikinstitutet Kungsvägen
Nuorten taidetyöpaja (Jyväskylä)
Oulunsalo Ensemble
Pakilan Musiikkiopisto
Pohjois-Helsingin kuvataidekoulu
Porvoonseudun musiikkiopisto
Sibelius-Akatemia
Sirkus Triste
Suomalainen barokkiorkesteri
Suomen rytmisen voimistelun maajoukkue
Telemänner-barokkiorkesteri (Stuttgart)
Tikkurilan Teatteri- ja Sirkuskoulu
Vantaan musiikkiopisto, svenska enheten
Ylivieskan seudun musiikkiopisto
TEKIJÄT
FiBO Collegium: Petra Aminoff, Anni Elonen, Hanna Haapamäki, Louna Hosia, Laura Kajander, Minna Kangas, Mari Kortelainen, Annamari Pölhö
Orkesterin johto: Minna Kangas ja FiBO Collegium
Lastenkonsertti: Anni Elonen, Hanna Haapamäki
Aulatapahtuma: Anni Elonen, Annamari Pölhö
Sirkustirehtööri: Vesa Purokuru
Ohjaaja: Ville Sandqvist
Tanssi: Steven Player
FiBOn taiteellisten johtajien tempaukset: Anssi Mattila, Antti Tikkanen
CONCERTO GROSSO –KONSEPTIN TAUSTAA
Suomalaisen barokkiorkesterin koulutustyöryhmän perustamiskokous pidettiin vuoden 2008 lopussa. Tavoitteet ja visio olivat selviä alusta alkaen. Pääteemoiksi nousivat elävät musiikkioppilaitosprojektit sekä valtakunnallinen lastenkonserttitoiminta orkesterikonsertteihin liitettynä. Barokkimusiikin esittämiseen liittyvää, ammattimuusikoille suunnattua täydennyskoulutusta pidettiin myös tärkeänä ja orkesterin nettisivustoa tiedonjakelukanavana haluttiin kehittää.
Musiikkioppilaitoksissa soitetaan paljon barokin ajan sävellyksiä. Neljännesvuosisata sitten Suomeen rantautuneen barokkiliikkeen ansiosta tiedot, taidot ja kokemus barokin ajan esityskäytännöistä ovat lisääntyneet ja tarve alan asiantuntemukseen on kasvanut jatkuvasti. Fibo Collegium suunnitteli pienessä ja isossa mittakaavassa toimivan joustavan konseptin, jossa Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot kouluttavat projektimuotoisesti niin opettajia kuin oppilaitakin eri puolilla Suomea. Usean kouluttajan samanaikainen läsnäolo mahdollistaa yhteissoittokokemukset ja vaikutteita saadaan vieressä soittavaa ammattilaista seuraamalla, svengiin yhtymällä.
Lastenkonsertit kuuluvat toimintaan. Musisointi on iloista ja menevää, juonnot vetäviä ja oppilaat osallistuvat konsertteihin monella tapaa, vaikkapa laulamalla orkesterin säestyksellä tai kokeilemalla orkesterin johtamista. Ohjelmistossa on sekä näytelmä- että opetuspainotteisia konserttikokonaisuuksia.
Suomalaisen barokkiorkesterin nettisivut tarjoavat ilmaisia barokkimusiikin historiaan ja esittämiseen liittyviä opetusmateriaaleja. Materiaalit tukevat niin koulujen kuin musiikkiopistojen opetusta. Syksyllä 2012 avattiin myös nuorten oma Linnanpiha-sivusto peleineen ja tietopaketteineen.
Concerto Grosso -barokkispektaakkelissa Helsingin Musiikkitalossa on mukana tätä kaikkea ja paljon muuta. Syksyn 2012 intoa pursunnut Grosso saa jatkoa kahden vuoden välein, seuraavaksi 22.11.2014.