Aluealtisti on alttoviulisti, joka liikkuu Kaarelan alueella aistit avoinna altistuen alueen ominaispiirteille. Samalla Kaarelan alueen asukkaat altistuvat barokkimusiikille ja eläville esityksille musiikki- ja juttutuokioiden muodossa. Aluealtisti on mukana tapahtumissa, kokoontumisissa sekä Kansallisteatterin kanssa toteutettavissa Ihme?!, Naapuripöytä ja Ihme Arki -esityksissä. Ohjelmaan kuuluu myös ympäristöystävällisiä maratonkiertueita, jolloin polkupyörä vie musikanttia puistoihin, aukioille, baareihin, kauppoihin, liiketiloihin ja muihin tiloihin. Altistujina ja altistajina voi alttoviulistin lisäksi olla jonkun muun soittimen soittajia, joskus useampiakin. Lisätietoja löytyy tapahtumakalenterista.
Vuonna 2021 aluealtistin työtä jatkaa seutusellisti. Lue lisää täältä.
ALUEALTISTIN PÄIVÄKIRJAMERKINTÖJÄ
Jokaisesta aluealtistin retkestä jää merkintä tähän päiväkirjaan. Välillä lyhyesti, välillä laajemmin! Merkintöjen lukeminen on kivaa myös sivua alhaalta ylös rullaillen.
KESÄ 2020
Barokkia poutasäällä on kesän teema. Toiminta on pop up -tyyppistä, mutta runsaslukuista. Näin vältetään liian suuret ihmismäärät samanaikaisesti ja toisaalta muodostuu henkilökohtaista vuorovaikutusta, joka lisää alueen lämminhenkistä olemusta. Matkassa on milloin alttoviulisti, milloin kaksi, joskus luutisti, viulisti, tai huilukvartetti. Joskus mukaan liittyy sirkustaiteilija.
29.5. Malminkartanon aukio / Barokkia poutasäällä
1.6. Willihanhen terassi / Musiikkitapahtuma & musiikki-sirkus -tapahtuma
3.6. Honkasuo / Kohtaamisia aukiolla ja kadulla (yhteistyössä srk kanssa)
7.6. Sitratori / Barokkia poutasäällä
7.6. Eri paikkoja Mätäjoen puistoalueella / Barokkia poutasäällä
9.6. Malminkartanon aukio / Barokkia poutasäällä
9.6. Willihanhi / Musiikkia ja sirkusta
10.6. Kuninkaantammi / Kohtaamisia aukiolla ja sisäpihoilla (yhteistyössä srk kanssa)
13.6. Malminkartanon aukio / Musiikkia kesäkirppiksellä
13.6. Soittajantie 2 / Pihamusiikkia
13.6. Mätäjoen laituri / Barokkia poutasäällä & musiikkia kävelyretkeilijölille
16.6. Mätäjoen puistopolut / Barokkia poutasäällä
17.6. Malminkartanon aukio / Barokkia poutasäällä
17.6. Willihanhen terassi / Musiikkia ja sirkustelua
18.6. Malminkartanon aukio / Tupla-altistus (=Tuula & Laura)
19.6. Renginpuisto, Piianpuisto, leikkiaukio, omenapuutarha, siirtolapuutarha...
20.6. Sitratori, Mätäjoen puistoalue, Omenapuutarja / Tupla-altistus
22.6.-27.6. Toimintakeskus Jenny, Piianpuisto, Kaaren piha, ym. / Tupla-altistuksia
29.7. Kuparitupa / Barokkia ja sirkushuveja, vieraana Vesa Purokuru
1.8. Pitkäkosken ulkoilumaja / Barokkia poutasäällä viululla ja alttoviululla
KORONAKEVÄT 2020
Koronakevääksi suunnitellut maratonkiertueet ja mitä moninaisimmat henkilökohtaiset kohtaamiset siirtyivät kesään. Räpätätiivi-työpajat oli peruttava, mutta kokoontumisrajoitusten puitteissa saatiin Räpätätiivi-ideasta muokattua Välitiloissa-musiikkivideo Suomen Kansallisteatterin Kaarella-hankkeen tiimin kanssa.
ALKUKEVÄT 2020
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
20.2. Maratonkiertue
*9.00 Kannelmäen keskusapteekki (Vanhaistentie 1 a)
TERVEYTTÄ JA BAROKKIMUSIIKKIA
*10.30 Kannelmäen kirjaston lukuliiketila (Klaneettitie 5)
HIIHTOLOMATUOKIO AIKUISILLE JA LAPSILLE
(istuen tai patjalla lökötellen)
*12.00 Kannelmäen D-asema (Klaneettitie 11)
LOUNASRUOKAA JA BAROKKIA
*13.30 Aino-kirppurori (Sitratori 3)
KÄYTETTYÄ MUSIIKKIA JA TAVARANKIERRÄTYSTÄ
*14.30 Lounasravintola Soitin (Soittajantie 4 a)
BAROKKITUOKIO
*16.00 Multi Shoppi (Klaneettitie 12)
AFRIKKALAISIA JA AASIALAISIA RUOKIA JA BAROKKIMUSIIKKIA
*16.45 Alepa Malminkartano (Puustellinkuja 2)
PÄIVITTÄISOSTOKSIA JA BAROKKIA
*18.00 Varuste Leka (Hankasuontie 11)
LEKA JA STROKA
*19.00 Ravintola Willihanhi (Puustellinpolku 8)
MUSIIKKIA JA MUKAVAA HENGAILUA
Yksittäisistä koskettavista kohtaamisista oli erityisen maininnan arvoinen mummon ja levottoman lapsen saapuminen kirjastotapahtumaan. Lapsi muuttui yhtäkkiä rauhalliseksi ja tuli halaamaan musikanttia. Polvistuminen lapsen korkeudelle Bachia soittaen oli kaunis hetki. Mummo päivitteli moneen kertaan ettei moista ollut koskaan tapahtunut. Samassa tilaisuudessa harvalukuisen mutta sitäkin intensiivisemmän kuulujajoukon energia innosti jälleen etsimään yhä uusia sävyjä soittimesta. Kyyneliltä ei vältytty.
Kaupoissa soittaminen on välillä erityisen hauskaa. Soitolla on mahdollista saada lukuisia ihmisiä hymyilemään. Hymy irtoaa yllätyksellisessä kontekstissa kun päivittäisostosmielentilassa paikalle saapuva törmääkin barokkimuusikkoon. Malminkasrtanon aukiolla kesällä tutuksi tulleita henkilöitä kävi myös aukion Alepassa. Jälleennäkemisen ilosta tilaukseen tuli menuetti, jonka tahtiin eräs pariskunta pisti tanssiksi. Päivän huippuhetkistä mainittakoon Alepan lisäksi Varuste Leka, jossa on hyvin ennakkoluuloton ja iloinen meininki niin liikkeen kuin asiakkaiden osalta. Illan päätteeksi ravintola Willihanheen oli kokoontunut joukko kulttuurinälkäisiä, joille tarjoilin runoja ja musiikkia.
Pitkän päivän anti muusikolle on oman muuntautumiskyvyn ja rennon keskittymiskyvyn kehittäminen sekä erityiset hetket, joita tulee vastaan kun taiteen ja ympäristön suhde on tarpeeksi yllättävä. Rento fokus kehittyy myös kun vastaan tulee tilanne, jossa kuulijoina on vain kolme heikosti toimintakykyistä vanhusta. Jos silloin erehtyy soittamaan puolivillaisesti, alkaa väsymys kolkutella. Havainto vahvistaa tarvetta kohdata kaikenlaisia ihmisiä kokonaisvaltaisesti mutta rennosti tilanteeseen eläytyen. Lisäksi on hienoa päästä muutenkin elämän virran kyytiin, päästä näkemään läheltä afrikkalaisen kauppiaan arkea, D-aseman lounasruokailijoita ja lämmintä henkilökuntaa, kirpputorin monikulttuurista asiakaskuntaa ja muuta arkista touhua. Joistain henkilöistä on itse tilanteessa vaikea sanoa, häiritseekö musiikki vai vetäytyvätkö he ujouden tähden. Kun kenties ujoksi leimaamani henkilö oven ulkopuolella katsoo silmiin ja kiittelee, on ilo molemminpuolinen.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
8.2. Maunula-talo / Hyvänvointipäivävierailu naapurialueella
Hyvinvointi voi lisääntyä monin tavoin. Lempeä pilates, akupunktio, NLP ja hengitysharjoitukset olivat Maunulan hyvinvointipäivän alkuperäistä sisältöä. Aluealtismitempauksista oltiin kuultu Kaarelan naapurissakin ja niinpä hyvinvointipäivään otettiin yhdeksi elementiksi elävä musiikki, tiedetäänhän myös musiikin hyvinvointivaikutuksista. Musiikin rooli oli välillä neutraali, välillä aktiivisen säestävä, välillä oman tilan ottava. Esimerkkejä palautteesta:
- Kokonaisuus oli hieno. Hengitys- ja muut harjoitukset olivat erittäin hyviä. Elävä musiikki toi tilaisuuteen täysin uuden ulottuvuuden. Oli mahdollista päästää irti omista ajatuksista jotka kuitenkin tuppaavat jäämään jollain tavalla pyörimään päässä.
- Musiikki oli piste i:n päälle
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
3.2. Kaarelantie 86 / Kannelmäen eläkeläiset
Aktiivinen ja maailmanmenosta kiinnostunut eläkeläisjoukko nautti juhlavuoden kunniaksi kakusta, toistensa seurasta ja barokkimusiikista runoilla ja tarinoinnilla höystettynä. Bachin ohella kuultiin Lauluja Juurilta -projektin satona saatuja lintuaiheisia lauluja.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
21.1. Maratonkiertue
8.30 Pelimannin päiväkoti (Pelimannintie 16) / Barokkia lapsille ja aikuisille
10 Kannelmäen palvelukeskus (Urkupillintie 4) / Lempeää pilatesta ja barokkimusiikkia
12 Kauppakeskus Kaari (Kantelettarentie 1) / Barokkia kauppakeskuksessa
13 Kantsun sävel (Kantelettarentie 1) / Lounasruokaa ja barokkia
13.45 Pizzeria Luna (Kantelettarentie 5) / Barokkipiipahdus
14.30 Ravintola Britannia (Vanhaistentie 1) / Iltapäivän barokkimaistiainen
15 Alepa Kannelmäki (Kannelmäen vanha ostoskeskus) / Päivittäisostoksia ja barokkia
16 K-Market Kannelmäki (Klaneettitie 7) / Päivittäisostoksia ja barokkia
19 Ravintola Willihanhi (Puustellinpolku 8) / Barokki-ilta
20 Kannel-krouvi (Sitratori) / Barokki-ilta
Kymmenen erilaista kohtaamista sisälsi niin kumppanin unohtamia tempauksia kuin niitä, joihin oli valmistauduttu kovastikin ja näin saatiin syvä ilo irti yllättävästä tai yhteisestä tekemisestä. Matkaa tehtiin duettokokoonpanolla ja ohjelmistossa oli alueen asukkaiden lempimusiikkia eli Lauluja Juurila -projektin satoa, Purcellin kauniita melodioita johdattamassa ajatuksia kohti lokakuun Purcell-oopperaspektaakkelia sekä Bachin, Telemannin ja Ortizin sävellyksiä.
LOPPUKESÄ JA SYKSY 2019
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
20.12. Suomalais-venäläinen koulu
Päivä oli omistettu erilaisille minitapahtumille, joissa yläasteikäiset oppilasryhmät kiertelivät luokittain. Bachin musiikki sopii kyllä minkä ikäisille tahansa.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
14.12. Kannelmäen palvelutalo
Joskus voi tahahtua myös kalenterimerkkisekaannuksia, joten taisi käydä niin, että visiittini oli unohtunut. Löytyi kuitenkin muutama olohuonetyyppisessä tilassa oleskellut kuulija, joka sai pienen musiikkitervehdyksen.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
13.12. Kannelmäen peruskoulu ja Leevikoti
120 oppilasta ja yksi yksinäinen barokkimusikantti on toki haasteellinen alkuasetelma. Opettajat varoittelivat levottomista kuulijoista etukäteen, mutta suunnitelmana oli kuitenkin luottaa musiikin voimaan ja ottaa mukaan myös hitaita ja hiljaisia kappaleita. Kehystarinassa oli mukana barokin ajan olosuhteita kuten suuri määrä hallitsijoita, linnoja, palatseja ja sotiakin sekä toisaalta prinsessoita, prinssejä ja satumaailman henkilöitä, jotka kokivat tunteita tai puhuivat musiikin kielellä. Näistä aineksista syntyi kokonaisuus, jonka lopuksi yksi luokka jäi kyselemään kaikkea mahdollista soitosta esiintymisjännitykseen ja suolikielistä soittoharrastuksiin. Moni halusi kokeilla alttoviulua ja se järjestyi. Tilaisuudesta jäi myös kuvamuistoja kun oppilaista otettiin valokuvia pahviperuukin kanssa taulukehyksien sisällä. Kuulijoita ei saa aliarvioida, upea barokkimusiikki koskettaa eri ikäisten kokijoiden tunteita.
Päivän toinen altistus tapahtui Kannelmäen Leevikodissa. Ohjelmisto laajenee.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
9.12. ja 11.12. alueliikuttajan jumppa- ja venyttelyryhmät
Efekti tulee jo tutuksi: barokkimusiikki yllättävässä yhteydessä herättelee aisteja uudella tavalla. Barokkimusiikki on hyvin hengittävää ja kun löytyy liikkeisiin tai venyttelyihin sopiva tempo, korostuu rentoutuminen. Osallistujat jäivät aktiivisesti kiittelemään.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
5.12. minimaraton: päiväkoti Kalinka, Kannelmäen palvelutalon Sinikellon kolme eri osastoa ja Kannel-krouvi
Suloisille lapsille oli ilo esitellä soitinta, joitan naamioita sekä tietysti soittaa barokkimusiikkia. Tuumailtiin yhdessä, tuntuuko iloiselta vai surulliselta ja sitä, mitä soittimia kodesita löytyy. Poismenomusiikista huolimatta yksi ryhmä jäi kuuntelemaan niin intensiivisesti, että teki mieli jatkaa soittoa. Lopulta lapset nousivat tanssiharjoitustaan varten, mutta sepä aloitettiin Bachin menuetin tahtiin. Naurettiin.
Muistisairaiden osastot ovat koskettavia! Kuuntelu on valtavan intensiivistä ja tunteet näkyvät kasvoilta. Erään impulssin tähden päätin kokeilla pientä pelleilyä soiton lomassa ilmaisua ylikorostamalla -myös eleillä ja ilmeillä. Se riemastutti vallan nauruun asti. Kolmen osaston visiitin lopuksi lauloimme Maamme-laulun Itsenäisyyspäivän kunniaksi.
Päivä kaartui loppuun Kannel-krouvissa. Ulkoa soitetuilla osilla oli taas suuri merkitys tilaisuuden alussa, koska silloin on helppo kävellä ympäriinsä ja luoda henkilökohtaisia katsekontakteja. Paikalla oli joitain vanhoja tuttuja ja koko joukko uusia altistujia. Tällä kerralla tilaisuuteen kuului myös jutusteluosuuksia. Erityisnostona oli kolmen nuorewn miehen seurue, jossa yksi halusi keskittyä kuunteluun ja tuli lopuksi juttelemaan kysellen baarista haasteellisena soittoympäristönä. Aluealtistaja ei ole moksiskaan, sillä erilaiset ympäristöt ja kuulijajoukot ovat koko projektin parasta antia! Sisältö muokkautuu tilanteissa paljonkin.
Aluealtisti ja Ihme?!
25.11. Kanneltalon galleria ja 26.11. Kuntoutussäätiö
Suomen Kansallisteatterin kollegoiden kanssa kootut Ihme?!-esitykset ovat Kaarella- ja Juurilla -hankkeiden hienoa antia. Musikanttina oli kaksi altistia ja monitaituri-Anni.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
12.11. Ars Moriendi -festivaalin tilaisuus, Kannelmäen palvelutalo
Kuolemasta puhuminen ja kuoleman kohtaaminen ei ole nykyihmiselle tyypillistä. Kuoleman tiedostaminen auttaa nauttimaan tästä hetkestä ja tekee elämästä hyvin arvokasta rosoineen. Tilaisuudessa luettiin eri-ikäisten ihmisten kokemuksia ja kertomuksia. Jotkut tapaukset eivät tunnu ollenkaan reiluilta. Barokkimusiikki soi kertomusten väleissä. Lauluja juurilta -hengessä mukana oli myös ihmisille tärkeitä lauluja, tässä tapauksessa esimerkiksi toiveita hautajaismusiikiksi. Satumaa-tango tilaisuuteen sovitettuna oli yhtenä ohejlmanumerona.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
7.11. Naapuripöytä, Jenny
Naapuripöytä-tapahtumassa musiikin roolina oli luoda osallistujien ajatusvirralle taustasävyä vaikuttamatta kuitenkaan liikaa. Ortizin vanha espanjalainen gambamusiikki soveltui tähän hyvin vapaasti virtaavana assosiaativirranomaisena teostyyppinä. Keskustelijat jakoivat lopuksia tarinoitaan muilla, minkä perusteella luotiin improvisoitu teatteri-musiikkikohtaus. Näiden kohtausten efektinä on usein huvittuneisuus, onhan aika hassua nähdä kolmen näyttelijän esittävän vaikkapa skeittilaudan kuljetusta polkupyörällä, kaatumista, ambulanssikyytiä ja helpotusta kun tarina päättyi hyvin. Ääniefekteillä on kiva rooli. Jennyssä onkin jo monta tuttua kasvoa ja persoonat alkavat nousta esiin ja tulla läheisiksi. Saattaa tulla yhteisöllinen kokemus, aluealtismi syventyy kenties alueen asukkaiden omaksi jutuksi.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
1.10. Mahdollisuus lapselle -tapahtuma, Kuntoutussäätiö
Kansallisteatterin Kaarella -hankkeen osallistujat ja aluealtisti olivat tilaisuudessa mukana "päivä kuninkaallisena" -konseptin kanssa. Siinä paikallaolijat saivat pukea hienoja vaatteita ylleen ja kuulla barokkimusiikkia. Valokuvakehyksen kanssa pääsi ottamaan hienoja valokuvia, minkä lisäksi videokuvaaja vihreän taustansa kera muunteli ympäristöä lopputuloksessa.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
25.9.2019 Päästötön kiertue Kannelkodissa ja Kannelmäen palvelukeskuksessa
Kannelkoti on muistisairaiden koti. Eri osastoilla on eri tilanteissa olevia ihmisiä. Usein mainitaan, että tällaisissa paikoissa pitäisi soittaa erityisesti musiikkia, joka saattaa olla tuttua. Aluealtistin rooliin kuuluu kuitenkin tutkia myös barokkimusiikin vaikutusta käytännön kokeilujen myötä. Kokemus oli jälleen sykähdyttävä. Bach, tuttua tai ei, osuu sielun syviin kerroksiin. Musiikki vei, tilanteet olivat rauhallisia tai rauhoittuivat musiikin myötä. Muistisairaiden seurassa pohdin Tiede-lehdestä vastikään lukemiani muistiin liittyviä artikkeleita, omaa muistiani ja muistamattomuuksia - ulkoa Bachian soittaen. Ihmismieli on ihmeellinen.
Kannelmäen palvelukseskuksessa kuulijoina oli kotona asuvia muistiongelmaisia, jotka välillä viettävät aikaa palvelukeskuksessa. soiton lisäksi päästiin keskustelemaan enemmänkin.
Molemmissa paikoissa osa kuulijoista kyynelehti Bachin tai Lauluja juurilta -projektin kautta ohjelmistoon tulleen Tuu tuu tupakkarulla -laulun myötä.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
21.9.2019 Soitto kotiin
Joukko naisia kokoontui musiikkihetkeen omakotitalon olohuoneessa. Luin taas joitain lyhyitä runonpätkiä lämmittelyksi ja samalla päästiin jutustelemaan muutenkin.
Kommentteja soitettuani Bachin koko 1. soolosellosarjan (ulkoa)
- uskomattoman sävykäs ääni, kuin olisi koko orkesteri ollut paikalla
- kuin terapia-aika, musiikki vei, mieli tyhjentyi kaikesta muusta
- onko tämä helppoa, kuinka voi oppia noin pitkiä pätkiä noin monimutkaista musiikkia ulkoa?
Yleisön pyynnöstä mentiin vielä olohuoneesta alakerran takkahuonene lämpöön. Soitin siellä 5. soolosellosarjan massiivisen Prélude-osan. Huokailujen jälkeen juteltiin vielä hetki ja emäntä kysyi, osaisinko soittaa Juurilla-hankkeen sivulta löytyneen Tuu tuu tupakkarulla -laulun. Vaikka sen äänittikin Anthony Marini, muistin laulun lapsuudestani ja onnistuin sen soittamaankin. Tutuissa lauluissa on aina oma tenho. Jälleen jäi valtavan hyvä mieli. Toivottavasti monet erilaiset kodit rohkaistuvat tilaamaan näitä soittotuokioita.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
2.9.2019 Vanhaistentien asukastapaaminen
Vanhaistentiellä sijaitsevassa kerrostaloyhtiössä kokoontuu joukko asukkaita erilaisten teemojen äärellä sopivin väliajoin. Sää oli valtavan kostea, mikä on merkityksellistä barokkisoittajalle virityksen ja jousen kiristämismahdollisuuksien kannalta. Jotta soitin sai hetken sopeutumisaikaa haastavaan ilmaolosuhteeseen, selittelin ensin yleisiä juttuja barokkisoitosta ja sitten otin esiin nipun runoja, jotka koen erityisen musikaalisiksi. Tällä aikaa soittimen viritys tasaantui. Jousen kiristys optimaaliin puolestaan ei onnistunut, joten normaalin hiljaisesta kovaan -volyymivaihtelun sijasta oli otettava käyttöön hyvin hyvin hiljaisesta aika voimakkaaseen -skaala, jotta puu ei kolisisi kieliin. Intiimissä tilassa intiimein äänenpainoin toteutettu ulkoa soittamani Bachin I soolosellosarja toi kappaleesta jälleen uusia kulmia esiin.
Esityksen jälkeen alkoi vilkas keskustelu. Erityisesti mieleeni jäi erään naisen painokas kokemus juuri kuullun musiikin kertomuksellisuudesta ja tarinasta, jossa ensin tapahtuu sitä, sitten tätä, sitten niin, näin ja noin. Varsin nopeita tempovalintoja kommentoitiin myös. Nämä liittyvät itselläni puheenomaiseen soittotapaan melodisen ja lineaarisen painotuksen sijaan.
Lopuksi kuulijat ideoivat uusia tiedotuskanavia alueen kulttuuritapahtumille. Ties vaikka esimerkiksi Kaareen pystytettäisiin tapahtumainfotaulu tai esitelokerikko. Hyvin antoisa kohtaaminen jätti lämpimän muistijäljen.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
25.8.2019 Malminkartanon Elojuhlat
Elojuhlat on Malminkartanon alueen toimijoiden oma juhla! Päälavalla soi vahva musiikki ja Piianpuisto oli täynnä erilaisia tapahtuma- myynti- tai esittelypisteitä. Soitto- ja orkesterin esittelypiste rakennettiin sivumpaan, Areenan viereen. Tällä kerralla soittamassa oltiin duokokoonpanolla, jossa kanssani soitti sellisti Lea Pekkala. Areenalla haastateltiin helsinkiläisiä poliittisia vaikuttajia ja haastattelujen väleissä musisoitiin. Omaan soittopisteeseen oli tuotu retkipatjoja ja tyynyjä, joten kuulijoille oli tarjolla mahdollisuus kokea intiimimpi tuokio. Päälavan vahva musiikki ja syrjäinen sijainti osoittautuivat haasteeksi, joka ratkaistaan ensi vuotta ajatellen. Muutamat malminkartanolaiset tulivat varta vasten etsimään soittopistettämme, olihan vastikään ilmestynyt paikallislehti Tanotorvi, jossa toiminta sai runsaasti palstatilaa. Poliitikkojen haastattelut sekä duon välisoittelut striimattiin laajemmankin kuulijakunnan saatavaksi. Väliin mahtui myös jutustelua uusien ja vanhojen tuttavien kanssa. Esitteiden jakelun yhteydessä saatiin niinikään uusia kontakteja alueen asukkaiden kanssa.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
15.8.2019 Taiteiden yö Kanneltalolla
Taiteiden yötä vietettiin Kanneltalolla eri toimijoiden yhteistyönä syntyneessä tapahtumassa. FiBOn osalta pääroolissa oli Anna Rainion ja Mikko Ikäheimon viulu-luuttu -duo, joka säesti Kansallisteatterin ryhmän liidaamaa asustekokeiluvalokuvauspistettä.
Itselleni lämppärin ja sisäänheittäjän roolissa touhuaminen sopi mainiosti. Sateisen aamun jälkeen aurinko alkoi sopivasti paistaa ja soitto sopi hyvin Sitra-torille. Bach-tarjoilu tavoitti Sitra-torin vakioväen, Kanneltalon tapahtumaan saapuvat, ohikulkijat sekä terasseilla istuvat. Pitkä juttutuokio syntyi erään FiBO-fanin kanssa, joka tiesi orkesterin jokaisen liikkeen ja levytykset sekä kaikkea mahdollista muutakin barokkiin liittyvää asiaa. Leppoisa herra pahoitteli, että orkesterin uusin nykymusiikkia sisältävä Helsinki Window -levy oli vielä kuuntelematta.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
10.8.2019 Soitto kotiin
Päivään mahtui kaksi kotikonserttia. Ensimmäiseen isäntäväki oli kutsunut koko joukon tuttaviaan ja naapureita. He olivat jo nauttineet pöydän antimista etukäteen. Juttelimme barokkimusiikista, barokkisoittimista ja orkesterin Juurilla-hankkeesta. Koska tällaiseen hankkeeseen kuuluu myös taiteilijoiden mahdollisuus päästä kokeilemaan harvinaisempia juttuja, päätin soittaa ulkoa näinkin intiimissä tilanteessa -kaduilla ja puistoissa ulkoa soitto onkin ollut kokeilussa aiemminkin. Musiikillinen mielikuvitus toimii erilaisella aallolla kun edessä ei ole nuotteja. Jäi mukava mieli.
Myös toisesta kotisoitosta jäi kiva mieli. Uudehkossa suuressa taloyhtiössä asuva nuori pari lähti rohkeasti kutsumaan itselleen osin vieraita naapureita kotiinsa taloyhtiön facebook-ryhmän kautta. Moni tykkäsi viestistä, vaan ei lopulta rohjennut tulla paikalle. Pieni annos musiikkia isäntäväen iloksi oli kuitenkin mukavaa tarjota, minkä lisäksi juttelimme klassisesta musiikista. Kerrassaan mukava ennakkoluuloton nuori pari!
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
8.8.2019 Illallinen Malminkartanon taivaan alla
Malminkartanon aukiolle oli tuotu yksi pitkä pöytä, jonka ääreen kokoontui joukko alueaktiiveja. Lisäksi aukiolla tutuiksi tulleet aikaansa viettävät henkilöt olivat paikalla. Moikattiin suurella käden heilautuksella jo kaukaa. Tällä kerralla itselläni mukana oli kokeiluluonteisesti aiempaa enemmän rekvisiittaa: iso taulukehys ja paperiset leikkiperuukit houkuttelivat ohikulkijoita selfie-kuvauksiin ja niinpä ohessa tulikin aimo annos barokkia. Mukana jaossa oli myös orkesterin iloinen sarjakuva ja muita orkesterin esitemateriaaleja. Jäin tarkoituksella aluksi vähän kauemmas pöydistä.
Jäljen jättivät isä ja poika, jotka urakalla jäivät kuuntelemaan ja poika löysi jossain vaiheessa Bachin tanssillisuuden ja liikkui musiikin mukana. Myös romanialaisen nuoren miehen kanssa käytiin kiinnostavaa keskustelua klassisista musiikkityyleistä. Mustalaistyylinen tunteellinen musiikki kuulemma myös olisi hienoa. Testailin pieniä pätkiä barokkia paatostyyppisesti ja vahva vibraton kera soittaen ja vertasimme kokemuista hillityllä vibratolla soitettuun versioon. Toinen varta vasten pysähtynyt nuori mies oli albaniasta. Hänkin jäi miettimään musiikkia ja sen tunnevaikutuksia.
Ruokailijat kutsuivat syömään. Herkkuaterian jälkeen jäin soittelemaan pöydän ääreen. Muistista alkaa löytyä paljon Bachin musiikkia, ja ulkoa soitto tuollaisessa tilanteessa on erityisen antoisaa ja mutkatonta. Unohtamisen peloa ei ole, koska tilanne on joustava, eikä olisi kovin vakavaa, vaikka joku pieni lipsahdus tulisi. Esitteestä muutamat bongasivat Soitto kotiin -projektin. Sovimme jo arabinaisten kanssa käynnistäni heidän juhlassaan. Ohjelmana on toki Bachia.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
5.8.2019 Tanotorvi-haastattelu Malminkartanon Piian puistossa
Tanotorvi on paikallislehti. Toimittajapariskunnan kanssa sujui juttu pitkän kaavan mukaan. Sen lisäksi, mitä lehdestä voi jälkikäteen lukea, pohdimme Helsingin mallin merkityksiä kulttuurin viemisessä myös keskusta-alueen ulkopuolelle. Hankkeessa on paljon hyviä elementtejä. Rohkeisiin kokeiluihin liittyy aina se, että osa hankkeista lähtee lentoon, osa ehkä löytää elinvoimaiset toteutusmallit muualla. Aluealtismiin liittyy niin paljon joustavuutta ja mutkattomia kohtaamisia, että ainakin tietoa alueen ominaismeiningistä kertyy paljon.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
26.7.2019 Radio Helsinki
Aamujuttelut Njassan kanssa sujuivat leppoisissa merkeissä radiossa. Setvittiin, mitä on aluealtismi ja samalla kerroimme kuulijoille viikonlopun ilmaisesta puistotapahtumasta Alppipuistossa.
KEVÄT JA ALKUKESÄ 2019
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
2.4.2019 Kuntoutussäätiön hävikkiruokajakelupiste
Ihmiset tulivat oven ulkopuolelle kasseineen hyvissä ajoin ennen ovien avaamista. Tilan keskellä oli pitkä pöytä, joka täyttyi vihanneksista, hedelmistä, leivistä ja monista muista ruoista. Asetuin alttoviuluni kanssa nurkkaukseen siten, että myös rollaattorien kanssa tulleet mahtuivat kiertämään pöytää kassejaan täyttäessään.
Soitin Bachia. Se yllätti tulijat. Ikään kuin he olisivat kokeneet itsensä arvokkaammiksi, näin vaistosin, vaikken suoraan asiasta puhunut. Osa jäi ujosti kuuntelemaan kulman taakse. Tilaisuuden äänimaailmaan ei kuulunut puhetta kuin vähän. Bach ja kassien rapina, muusikko ja hävikkiruokapöytä loivat epätodellisen tunnelman.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
10.4.2019 Kannelmäen palvelutalo? Kaarelantie 86 / Naapuripöytä
Kansallisteatterin Naapuripöytä -konsepti oli itselleni huikea kokemus. En ollut varautunu siihen, että lopputulos olisi niin koskettava, että yleisön lisäksi kyyneleet vierivät meillä esiintyjillä. Konseptissa kaivettiin taitavasti ja elegantin hienovaraisesti esiin osallistujien kokemuksia elämän varrelta ja ne saivat improvisaatioteatterin ja musiikin kautta näyttämöllisen ilmaisun.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
25.4.2019 Jenny, yhteisruokailu
Olin kuvitellut seurakunnan järjestämän yhteisruokailun tilaisuudeksi, jossa on paljon ihmisiä suuressa tilassa. Kuvittelin, että soppalautaset kilisevät ja ihmiset pulisevat naapurin kanssa ja soittaisin taustamusiikkia. Saapuessani tilaan huusi heti joku: “ah, tuolla tulee nyt se viulisti”. Sopat oli jo syöty ja touhuni sai kaiken huomion. Nuottiteline oli jäänyt kotiin, mutta rakensin telineen korkeasta tuolista. Esittelin lyhyesti tekemisiäni ja annoin luvan vapaalle keskustelulle, mikäli sellainen innostaa. Kukaan ei jutellut, keskittyminen musiikin kuunteluun oli harvinaisen intensiivistä. Olen joskus aiemminkin kokenut vastaavia tilanteita. Silloin voin soittaessani päättää, mihin tunnelmaan vien kuulijoita -kummallinen vallan tunne.
Soiton ja eri osien väleissä kerroin vähän lisää barokkisoittimista ja kuulijat kyselivät innoissaan lisää. Puhuttiin myös tunnelmista, rakenteista ja tulkinnoista moneen kertaan. Erään mielestä tämä musiikki on parasta terapiaa. Toisen mielestä surua oli liikaa, tarvittiin välttämättä duurissa meneviä iloisia osia mukaan. Osien jälkeen kysyin aina, vieläkö tahdotaan lisää ja lopulta soitin lähes kahden soolosellosarjan verran musiikkia. Lopuksi minulle tarjottiin kahvit ja moni tuli kertomaan omista musiikillisista kohokohdistaan. Sovimme, että tulen toisen kerran, mutta niin, että ennen seuraavaa kertaa ihmiset pohtivat itselleen tärkeitä kappaleita ja niiden taustoja. Soitan sitten myös näitä kappaleita tullessani.
Jälkipalaute sähköpostitse: “Ja oikein lämpimät kiitoksemme Sinulle ainutkertaisesta elämyksestä! Ja siitä vielä miten otit kuulijakuntasi Jennyssä!”
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
26.4.2019 Kanneltalo / Naapuripöytä
Monikulttuurinen osallistujakaarti (yleisö) toi kivaa väriä toiseen Naapuripöytä-kokemukseen. Kokeilin tällä kerralla keskusteluosioiden taustamusiikkina 1500-luvun yksiäänistä gambamusiikkia, joka vei tunnelmaa hyvinkin eri suuntaan kuin edellisessä tilaisuudessa soittamani Bach & Bartók. Keskustelujen ja niistä seuranneiden improvisaatio-osuuksien sisällöt eivät muodostuneet yhtä vakaviksi kuin viimeksi. Nyt tilaisuutta leimasi humoristinen ote kertojalle tärkeisiin aiheisiin. Tapahtuman jälkeen juttu osallistujien ja esiintyjien välillä luisti pitkään. Oli hienoa jakaa taiteilijakokemuksia yleisön kanssa.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
5.5.2019 Ihme Arki
Perhejumppatunti oli loppumaisillaan kun pöllähdimme saliin Ihme Arki -yllätystä varten raapustamani 20 sekunnin fanfaarin saattelemana. Kansallisteatterin väki oli pukeutunut juhlallisesti frakkiin ja yllätetty jumppatunnin vetäjä oli hämmentynyt, jopa säikähtynyt. Ihme Arki -konseptissa kiitetään yllättävän tempauksen muodossa valittuja henkilöitä erinäisistä asioista ja nyt kiitettäväksi oli päätynyt jumppatunnin vetäjä. Hän sai osakseen näytelmäkohtauksen, jonka materiaalina oli se, mitä kaikkea positiivista hänestä oli näyttelijöille kerrottu. Musiikki komppasi tilannetta, joka lopulta oli täynnä kyynelten virtaa kun kiitoksin yllätetty jumppavetäjä perheineen ihmetteli tapahtunutta.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
8.5.2019 Palvelutalon Peräkammari / Naapuripöytä
Tällä kertaa Naapuripöydässä kohtasivat ikäihmiset ja yläasteen oppilaat. Muodoltaan aiempia Naapuripöytiä vastaavan tapahtuman suurinta antia oli huomio siitä, kuinka lopulta eri ikäisillä ihmisillä on hyvin samankaltaisia tunteita, toiveita ja tarpeita. Nuoret osallistuivat pareittain käytyihin keskusteluihin yhtä intensiivisesti kuin vanhemmat. Avoimen keskustelun osiossa vanhemmilla oli enemmän rohkeutta kokemustensa jakamiseen. Eräskin rouva muisti tapauksen lapsuudestaan: kioskilta löytyi lehti, jonka kannessa oli harvinaisen kauniin naisen kuva ja niinpä tyttö osti lehden. Hämmästys oli suuri kun lehti olikin aivan täynnä naisten kuvia ...Herkullista materiaalia improvisaatioteatteriin sekä nuorten ja vanhempien välisen humoristisen yhteyden löytämiseen!
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
10.5.2019 Pelimannin päiväkoti / Lauluja juurilta -äitienpäiväkohtaaminen
Pelimannin päiväkodissa tarjottiin äitienpäiväaamukahvi klo 7.30. Aluealtisti oli Lauluja juurilta -hankkeen tiimoilla kyselemässä perheille tärkeitä lauluja, joita jotkut olivat lähettäneet jo etukäteen. Samalla äidit ja lapset saivat kuulla barokkialttoviulunsoittoa. Pehmeästi reilun soitettu Bach sai pikkulapset hiljentymään ja ihmettelemään soittoa silmät apposen avoimina! Muutama äiti empi ovella -olettivat että eivät pidä klassisesta musiikista. Rentoutuneista olemuksista päätellen kokemus oli kuitenkin riittävän miellyttävä. Muutaman minuutin Bach-soittojen ja juttelun lisäksi ohjelmassa oli Valko-Venäjältä peräisin oleva kehtolaulu ja Menninkäinen. Äidit kertoivat itselleen tärkeistä lauluista ja niiden nimiä saatiin kerättyä koko joukko. Varastossa on nyt musiikkia Somaliasta, Kosovosta, Venäjältä ja vaikka mistä! Jossain vaiheessa kirjoitamme nuotille näitä lauluja ja niihin liittyviä tarinoita ja nämä sidotaan kirjaseksi.
Eri maiden kehtolaulujen tunnelmia pohdin, kuinka erilaisiin sielun kohtiin osuukaan eri maiden musiikki.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
11.5.2019 Kannelmäen kierrätyspiste / Ihme Arki
Kiitos, että annat aikaasi siihen, että kantsulaisilla on oma kierrätyspiste.
Kiitos kun jaksat paneutua kierrätyskeskuksen pyörittämiseen palkatta.
Kiitos, kun saat ihmiset innostumaan kierrätyksestä.
Kiitos kun olet saanut leipähävikin jakoon.
Kiitos. Ihailen sitoutumistasi ja ajankäyttöäsi yhteiseen hyvään.
Kiitos ihanien tempausten järjestämisestä ja ihmisten innostamisesta.
Olet iloinen, kekseliäs, auttavainen.
Olet oma-aloitteinen, maanläheinen ja idearikas.
Kiitos kun sinulla on lämmin sydän ja haluat auttaa ihmisiä.
Ihailen järkähtämätöntä sinnikkyyttäsi toimia epäitsekkäästi muiden ihmisten hyväksi.
Kiitos kun olet aina sydämellinen, hymyilevä ja ystävällinen.
Ihailen silmiäsi. Sinulla on lumoava katse. Kiitos, että olet aito ja välittävä ihminen.
Kiitos kaikesta avusta, jota olen sinulta saanut.
Kiitos, että olet aina valmiina yhteiseen toimintaan.
Kiitos kun uskallat olla oma itsesi.
Tällaisen hehkutuksen sai luettavakseen pian seitsemän vuotta vapaaehtoistyönä Kannelmäen kierrätyspistettä pyörittänyt Christian. Hänet yllätettiin fanfaarin säestämänä kierrätyspisteeltä, minkä jälkeen pieni kävelyretki johdatti hänet puiden luo, joissa luki kiitosviestejä. Retki huipentui hävikkileipien jakelupisteellä, jossa odotti joukko tuttavia. Arki jatkui ihmeellisenä tilanteessa, jossa teatterityyliin Christian kruunattiin Kierrätyspisteen kuninkaaksi. Musiikki korosti kuninkaallista tunnelmaa ja nosti arkea entistäkin ihmeellisemmäksi. Kiitosten kohteen silmät olivat kyyneleitä täynnä ja sydän oli pakahtua. "Tällä jaksan seuraavat seitsemän vuotta", totesi hän.
Alueviulistin päiväkirjamerkintöjä
13.5.2019 Ihme Arki, Jennyn toimintakeskus
Tänään tuli suuri yllätys Toimintakeskus Jennyn lounaan vapaaehtoisille! Heikki, joka käy siellä usein, halusi kiittää vapaaehtoiseja ja me (pieni porukka Kansallisteaterista, Kannelmäen koulun 2. luokkalaiset ja minä) järjestettiin näyttämöllinen ja musikaalinen yllätys. Tila oli aika pieni, mutta löysin paikkani pianonurkassa ja laitoin telineeni pystyyn. Musiikki soi, lapset tulivat sisään, ja ihana esitys alkoi. Lapset esittivät Heikin tarinan (jolloin improvisoin viululla), ja vapaaehtoiset saivat kunniakirjoja. Lopussa soitin vähän Bachia, ja tila, joka oli muuten täynnä ihmistä, oli myöskin täynnä kiitoksia!
Viuluvirtuoosi tuurasi aluealtistia.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
19.5.2019 Omenapuutarha
Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Kuntoutussäätiön yhteisen kevään päätti JAMKin opiskelijoiden järjestämä piknikretki Malminkartanon Omenapuutarhaan. Alttoviulu kuului tuulettomassa puutarhassa yllättävän hyvin. Pari pikkulasta koukuttui soittoon, yksi ryhtyi johtamaankin. Varta vasten musiikkia kuulemaan tulleiden lisäksi paikalla oli muutakin väkeä. Alle kolmekymppisten ryhmästä saapui mies jakamaan kokemuksiaan: "Luulin, että klassinen musiikki on tylsää, mutta tämähän oli hienoa".
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
28.5.2019 Malminkartanon aukio
Hetki oli lyhyt, pääpaino oli Tanotorvi-lehden Malminkartanon aukion kesää koskevassa alueen toimijoiden haastattelussa. Aluealtistille avautui mahdollisuus testata aukiolla soittoa. Muutama aukiolla aikaa viettävä tuli lähemmäs ja päästiin vaihtamaan pari sanaa musiikin kauneudesta sekä aukion akustiikasta eri kohdissa tuulen vaikutusta unohtamatta.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
29.5.2019 Sukupolvisäpinät, Kannelmäne palvelutalo / Naapuripöytä ym.
Taas kohdattiin uudenlaista väkeä -mutta myös muutama aiemmista tapahtumista tuttu. Sukupolvisäpinät oli laaja tapahtumakokonaisuus, jossa oli monenlaisia esityksiä ja tapahtumapisteitä. Kun lavalla ei ollut soittoa, tarjoutui mahdollisuus yleisön joukossa soittaen vaelteluun. Ihmiset saivat lyhyitä henkilökohtaisia soitannollisia tervehdyksiä, joilla kutsuttiin Naapuripöytä-esityksiin. Naaputipöytään liittyviä impsovisatorisia kohtauksia oli kolme.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
5.6.2019 Malminkartanon aukion kesä
Malminkartano on rakennettu hyvin käytännöllisesti ja sympaattiseen ihmisläheiseen tyyliin. Laajoilla alueilla ei ole autoja ja kivojen talojen ja pienten puistojen vuorottelu on elävä. Malminkartanon aukion soisi olevan monenlaisten ihmisten leppoisa kohtauspaikka. Alueen toimijoiden sekä asukkaiden oma Malminkartanon aukion kesä -tapahtumasarja varmasti on asialle eduksi kunhan tapahtumia on riittävästi, sisältö houkuttelee ja sarja muodostuu tavaksi. Keskiviikon aurinkoisen keskipäivän ohjelmanumeroina olivat seurakunnan järjestämä soppatykkitilaisuus ja Bach alttoviululla soitettuna. Yksittäisen soittokerran merkitystä on vaikea arvioida, mutta tarkoitus onkin kokeilla, mikä vaikutus useilla toistoilla. Tulevatko kappaleet tutuiksi vai onko paikalla aina samoja ihmisiä, joita kyllästyttää jossain vaiheessa. Jotain koskettavaa koettiin jälleen kun (päihtynyt) mies istui soppansa kanssa aivan soittopaikan eteen maahan ja kuunteli silmät apposen auki liikutustaan peittelemättä ja osien väleissä kuulemaansa tarkkakorvaisesti analysoiden.
Osa ajasta kului eri paikoissa soittaen kuljeskellen. Näin oli mahdollista vaikkapa tervehtiä soiton lomassa ohikulkijoita ja ottaa erityistä katsekontaktia. Reaktio tällaiseen soitannolliseen tervehdykseen on usein ujohko vastaus katseeseen ja hymy. Tällä kerralla poikekuksena oli nuorisoryhmä, jonka jäsenten imagoon kuului tietty rooli, joka ei sallinut avointa hymyilyä, vaikka sellaiseen liittyvä ele meinasi joltakulta lipsahtaa. Myöhemmin ryhmän jäsenet tulivat takaisin suurikokoisen soittoaparaatin kanssa ja volyymin nostolla oli tarkoituksena herättää huomiota. Rytmijyskeen päälle improvisoitu alttoviulunsoitto sai jälleen aikaan hymylipsahduksen, varmaankin yllättävyyden tähden.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
8.6.2019 Malminkartanon aukion kesä
Asukkaiden oma kirpputori toi joitakin myyjiä ja satunnaisia ostajia aukiolle. Musiikilla on varmasti vaikutuksensa aukion tunnelmaan. Kokemuksena tapahtuma oli aika lähellä edellistä vastaavaa. Tosin siinä vaiheessa kun eräs nuori herra laittoi soittoaparaattinsa päälle, pyysivät kaverit oitis laittamaan sen soiton ajaksi pois. Sen kunniaksi asema-aukiolla aikaansa viettävä porukka sai heille omistetut pari osaa Bachia. Jotkut sanoittivat kokemuksiiaan -herkkää ja kaunista, sanoivat he.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
12.6. Ilmastoyhtävällinen kiertue, kulkuvälineenä polkupyörä
11-12.30 Kauppakeskus Kaari, Kantelettarentie 1
13-14 Malminkartanon kirjasto, Puustellintie 6
15-15.30 Aino-kirppurori, Sitratori 3
16-16.30 muija second hand, Soittajantie 1
17.15-17.30 Ole.Fit, Malminkartanon aukio
18-19 Malminkartanon aukio
19.30 Kannel-Krouvi, Sitratori 5
Arkinen kauppakeskus Kaari aamupäivällä, hiljainen keskittynyt kirjastotunnelma, leppoisa Aino, tyylikäs muija, yllättyneen iloinen Ole.Fit, tuulinen aukio ja lämminhenkinen Kannel-Krouvi olivat päivän Bach-kohteita ja väliin mahtui lyhyt piipahdus matkan varrelle sattuneeseen baariin. Hyvin erilaiset tilat ja tunnelmat johdattivat soittamaan hyvinkin eri tavoin. Päivään mahtui monenlaisia hetkiä ja tapauksia: pientä musiikillista leikkiä lastenrattaissa istuvien lasten kanssa, kaukaa ujosti musisointia seuraavia ihmisiä, hämmentyneesti hymyileviä kuntoklubikuntoilijoita, pysähteleviä, ohi viipeltäviä, viipyileviä, katseella tai sanoin tai kolikoilla kiitteleviä kulkijoita. Piipahdus Malminkartanon aukiolla olevaan baariin oli kiintoisa, sillä soittohetkeä ei oltu sovittu etukäteen. Kysyin tiskiltä, miltä tuntuisi, jos soittaisin pikku hetken. Tiskillä pyydettiin kysymään asiakkaiden mielipidettä ja niin tein kahdelta isommalta pöytäseurueelta. Seurasi epäröintiä, Bach olisi liian syvällistä ja pääsiäiseen kuuluvaa. Sovimme kuitenkin viiden minuutin taustamusiikkihetkosesta. Seurueet hiljenivät ja uppoutuivat kuuntelemaan. Näin läheltä kuulutu esitys oli kuulemma aivan erilainen kokemus kuin mitä olivat olettaneet.
Kannel-Krouvi järjestää ahkerasti kaikenlaisia tapahtumia. Asiakkaat olivat heti kuuntelumielellä, mikä illan viimeisellä etapilla sai musikaalisen virran erityisen vapaaksi. Voihan olla, että tällainen pitkä päivä pyöräilyineen oli sopivasti kutkuttanut mieltä, eikä estoille tai jännittämiselle enää ollut energiaa. Lisäksi Bach on niin hengittävää, että pitkä päivä ei varsinaisesti väsyttänyt. Suosittelen tällaisia kokeiluja kaikille taiteilijoille!
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
13.6.2019 Jenny, yhteisruokailu
Uusintavisiitti Jennyyn ilahdutti jo etukäteen. Heti ovella tuli vastaan nainen, joka kiitteli edellisen päivän soitoista Malminkartanon aukiolla - liekö ollut yksi kaukaa kuunnelleista kun kiitoksia seurasi selitys, ettei halunnut soittohetkellä häiritä ja kuinka tämä musiikkiyllätys Helsinki-päivänä oli ollut päivän paras taidenautinto. Olin edellisellä kerralla luvannut Bachin rinnalle myös jotain iloisempaa ohjelmaa, mutta en nyt kuitenkaan ehtinyt sitä valmistaa. Kerroin lämminhenkiselle porukalle edellisen päivän retkistäni ja kokemuksistani ja luin muutaman hassun tekstin iloisen musiikin korvikkeeksi. Tekstin lukeminen on sinänsä läheistä, sillä barokki, erityisesti Bach voi olla hyvinkin kertomuksenomaista. Soitin sitten muutamia osia sellosoolosarjoista. Lopuksi jäin juttelemaan. Kuinka uskomattoman lämminhenkisiä ihmisiä ja värikkäitä ihmiskohtaloita onkaan! Näistä kertomuksista saisi tarua ihmeellisemmän kirjan.
12.6. ja 13.6. käytiin myös kriittisiä keskusteluja: eräs kulkija oli vahvasti sitä mieltä, että kauppakeskuksessa ei tulisi soittaa liian hienoa ja vaikeatajuista musiikkia, koska asiakkaat ovat ohikulkijan sanoja lainaten kansanmusiikkia rakastavia taviksia. Toisen herran kanssa puolestaan pohdittiin monipolvisesti, luoko surillisen musiikin soitto lisää surua. Herran vahva kanta oli, että pitäisi levittää iloa keskittymällä iloiseen musiikkiin. Toisaalta eräskin rouva kertoi hurjista elämänkokemuksistaan ja siitä, kuinka musiikin tähden on säästynyt terapiatarpeilta ja viettänyt onnellisen elämän. Surullisen musiikin merkitys oli hänelle surua tulkitseva, ei lisäävä.
Niin tai näin, musiikki vaikuttaa vahvasti monin tavoin. Kaduilla ja kujilla soittaminen on omalla tavallaan haastavampaa kuin konserttisaleissa, sillä nykyetiketin mukaan yleisö ilmaisee mielipiteitään hillitysti ja huonokaan esitys ei johda mätien tomaattien heittelyyn lavalle vaan vain laimeisiin aplodeihin. Vaihtelevat olosuhteet haastavat myös teknisesti -kuinka onnistuu ilmaisu kun sääolosuhteet vinksauttavat soittimen viritykset välillä nopeastikin tai akustiset olosuhteet eivät ole mitenkään optimaalit. Ne hetket kun laitapuolen reunamilla kulkevat henkilöt tunnistavat tanssirytmin sykkeen tai hitaan osan herkkyyden johdattavat pohtimaan elämän merkityksiä samalla kun ohi kiitää kännyköihin tuijottavia kiireisiä kansalaisia.
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
14.6.2019 Malminkartanon aukio, pelimanniperjantai
Koleaa, tihkusateista, soittajalla eräänlainen Bach-yliannostus.
Malminkartanon aukion elävöittämistä työstetään toden teolla. Pelimanniperjantai-idea ei vielä heti lähtenyt lentoon kun paikalla oli vain yksi laulaja, pieni sambayhtye ja minä. Hengailimme kuitenkin aukiolla pienen porukan voimin -tuttujakin alkaa olla, mikä sai jonkun muunkin pystähtymään. Lomaa tai aikaa muuten vain voisi viettää kotimaan ja kotikaupunginkin kolkkien ominaistunnelmiin tutustuen. Aukiolla seisoskelu toi mielikuvitukselle uusia juttuja ...jotain syntyy...
Aluealtistin päiväkirjamerkintöjä
17.6.2019 Ole.Fit Malminkartano, venytysjooga
Vuorossa oli kokeilu, kuinka elävä musiikki sopii Yinjoogan taustamusiikiksi. Valitsin Ortizin 1500-luvun soologambamusiikkia, jota soitin hyvin hiljaa ja hitaasti. Barokkimusiikissa vetojousella ja työntöjousella on hyvin erilainen merkitys. Paino ja keveys, sisään- ja uloshengitys vuorottelevat. Ortizin musiikki ehkä luonnostaan saa minut ajattelemaan ennen kaikkea virtaa, mutta etsin kuitenkin näitä painotuseroja osallistuakseni joogaryhmän hengityskokemukseen musiikin kautta. Jossain vaiheessa jätin valmiit sävellykset ja siirryin improvisoituihin hyvin pitkiin ääniin, hitaasti ylös tai alas kulkeviin asteikkoihin tai intervallisarjoihin. Olisi valtavan mielenkiintoista kokeilla näitä lisää siten, että erilaisten sävelkuvioiden luomista vaikutuksista juteltaisiin ja niitä voitaisiin vertailla. Ortizin mollisävyinen musiikki johdatti jatkamaan samalla linjalla kunens kuitenkin hieman kokeilin duurityyppisiä sävelkuvioita. Se ei tuntunut niin rauhallisen luontevalta, mutta toisaalta halusin jättää duurijäljen joogaajiin, positiivisen olon.
Jos a-kieli ei olisi juuri katkennut, olisi soittimen vire pysynyt puhtaampana ja yläsäveliä olisi ollut äänen värissä enemmäin ja kirkkaammin. Hyvin mieluista olisi kokeilla tällaista vielä toistamiseen. Hienoa olisi kehittää edelleen äärimmäisen pitkien äänien soittotaitoa, eräänlaista meditointia sekin.