Taiteellinen johto

 

Pauliina Fred, Petteri Pitko ja Laura Kajander. Kuva: Jaakko Paarvala.

Vuonna 1989 perustettu Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on alati liikkeessä; se kehittyy, uudistuu ja vastaa ajan haasteisiin ketterällä ja omaperäisellä otteella. Viime vuodet ovat olleet monin tavoin mitattuna erityisen suuren kasvun aikaa. Tarttumalla pelottomasti uusiin mahdollisuuksiin orkesteri on kulkenut kulttuurikentällä monella tavalla kehityksen kärjessä. Tämän asenteen vaaliminen tarkoittaa samanlaista uudistumista kuin tähänkin asti. Nyt orkesteri lähtee kokeilemaan sitä, millä tavoin demokraattisen tien valinnut yhteisö pärjää demokratian tuomissa haasteissa.

FiBOn uudessa vuonna 2018 alkaneessa mallissa haetaan demokraattisen näkökulman lisäksi pitkäjänteisyyttä. Orkesterilaisten piiristä valitaan 2 + 2 -vuotiskausille kaksi muusikkojäsentä, joiden tehtävänä on vastata orkesterin ohjelmistosuunnittelusta ja pitkän linjan kehitystyöstä yhteistyössä orkesterin toiminnanjohtajan kanssa. Orkesterin taiteellisista linjauksista vuodesta 2018 eteenpäin päättävät cembalisti Petteri Pitko ja huilisti Pauliina Fred. Johtoryhmän kolmantena jäsenenä on hallinnollisiin ja taloudellisiin asioihin keskittyvä alttoviulisti ja toiminnanjohtaja Laura Kajander.

PETTERI PITKO
Cembalisti Petteri Pitko konsertoi aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona sekä soittaa Suomalaisessa barokkiorkesterissa (FiBO). Hänen monipuolinen ohjelmistonsa ulottuu varhaisbarokista aina uusimman musiikin kantaesityksiin. Hän työskentelee Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisena suunnittelijana ja vanhan musiikin lehtorina NOVIA-ammattikorkeakoulussa Pietarsaaressa. 

Petteri Pitko on esiintynyt Tapiola Sinfoniettan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solistina sekä kamarimuusikkona lukuisilla musiikkijuhlilla Suomessa, eri puolilla Eurooppaa, Kanarian saarilla, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Musiikkijuhlista mainittakoon Kuhmon kamarimusiikki, Korsholman musiikkijuhlat, Berliinin filharmonikkojen kamarimusiikkisarja, Ultraschall Festival Berlin, Musica Festival Strasbourg, Festival de Musique de Besançon ja Tongyeong International Music Festival. Orkesterimuusikkona hän on työskennellyt Berliinin filharmonikkojen, Akademie für Alte Musik Berlinin, Zürichin kamariorkesterin, Stavangerin sinfoniaorkesterin, Ensemble Resonanzin, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Tampere Filharmonian kanssa muun muassa Simon Rattlen, Peter Rundelin, Beat Furrerin, Susanna Mälkin ja Hannu Linnun johdolla.

Petteri Pitko opiskeli cembalonsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Berliinin Universität der Künstessä sekä Pariisissa tärkeimpinä opettajinaan Mitzi Meyerson ja Huguette Dreyfus.

www.petteripitko.com

PAULIINA FRED
Pauliina Fred on erikoistunut historiallisiin huiluihin ja niiden soittotapoihin. Hänen osaamisalueensa ylettyy renessanssinokkahuiluista aina romantiikan ajan poikkihuiluun saakka.

Pauliina soittaa vakituisesti Suomalaisessa barokkiorkesterissa, Helsingin Barokkiorkesterissa ja norjalaisessa Paulus Barokk Ensemblessä. Hän on myös Bravade-nokkahuilukvartetin, Zetes-puhallinkvintetin, Bellman-trion ja Barokkanerne-orkesterin jäsen. Vuodesta 2018 alkaen hän toimii Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellisessa suunnitteluryhmässä. Fred on konsertoinut solistina lukuisilla Euroopan ja Aasian festivaaleilla ja konserttisarjoissa, joista esimerkkeinä voidaan mainita Musica Antiqua Bruges, Mozartfest Würzburg, Tongyeong International Music Festival, Kölner Philharmonie sekä kamari- ja orkesterimuusikkona Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa sekä Japanissa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Hänen soittoaan voi kuulla Naxos-, Aeolus-, Pilfink-, BIS-, Fuga- ja FiBO Records -levymerkkien julkaisuissa.

Pauliina lanseerasi Café Barock -konserttisarjan Helsinkiin vuonna 2010 ja toimi sarjan taiteellisena koordinaattorina vuosina 2010–2012. Hän on ideoinut, toteuttanut ja esittänyt yli 400 lastenkonserttia ympäri Suomen ja Norjan. Syksystä 2015 lähtien hän on ohjannut varttuneemmalle väestölle suunnattua Amore Classico -yhteissoittoryhmää.

Pauliina Fred valmistui musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemiasta että Utrechtin konservatoriosta Hollannista vuonna 2001. Hän opettaa Metropolia-ammattikorkeakoulussa traversonsoittoa ja kamarimusiikkia.

www.pauliinafred.fi

 

AIEMMAT TAITEELLISET JOHTAJAT
Anssi Mattila 1989–2000
Jukka Rautasalo 2001–2004
Tuomas Hannikainen 2005–2009
Markku Luolajan-Mikkola 2010–2013
Antti Tikkanen 2014–2017

PÄÄVIERAILIJAT
Georg Kallweit 2010–2012
Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch 2012–2013