ALVILDA IN ABO
Goottien kuningatar Alvilda – merirosvoamatsoni
Ensi-ilta pe 5.8.2011
Muut esitykset su 7.8./ ti 9.8./ to 11.8./ pe 12.8./ la 13.8./ ti 16.8. ja ke 17.8.
Kaikki esitykset Turun linnan pihalla alkavat 21.00.
Ohjaaja: Ville Sandqvist
Kapellimestari: Anssi Mattila
Koreografi: Kirsi Saastamoinen
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: William Iles
Äänisuunnittelu: Timo Kuronen/Kari Kola
Maskeeraus: Ami Missi- Sandelin
Tuottaja: Liisa Mattila
Solistit: Mari Palo, Riku Pelo, Kaisa Ranta, Anneliina Koskinen, Teppo Lampela,Jussi Merikanto, Sören Lillkung
Orkesteri: Suomalainen barokkiorkesteri
Esityskieli: italia ja suomi.
Tuotanto: Oopperakammari ry. yhteistyössä Kulttuuridynamon ja Turun yliopiston kanssa. Yhteistyössä mukana myös Turun musiikkijuhlat, Läntisen ja Pohjoisen tanssin aluekeskukset.
Turku 2011- kulttuuripääkaupunkihanke:
Alvilda in Abo
Goottien kuningatar Alvilda – merirosvoamatsoni
Jo 1000-luvulla Adam Bremeniläinen varoitti Itämerellä purjehtivista amatsoneista: ”Baltici maris ferunt esse Amazonas”, kauhisteli valistunut historioitsija. Huhu Naistenmaasta – Terra Feminarumista – halkoi pimeää keskiaikaa pohjoisesta etelään, ja lopulta Pohjolan kesyttämättömät amatsonit löysivät itsensä italialaisesta säveltaiteesta. Aiheesta sävelsi oopperan muun muassa Carlo Agostino Badia vuonna 1692.
Kertomuksen tapahtumapaikkana on Suomen rannikko ja Turku eli Abo, metropoli della Finlandia. Tässä tarinassa miehet ovat keveästi kierrettäviä viittoja tai steevin taakse jääviä karikoita naisten pidellessä peräsintä. Danian kuninkaan pojiksi Alfoksi ja Olmiroksi pestatut Riku Pelo ja Teppo Lampela kesyyntyvät Alvildan, Mari Palon ja Gilden, Kaisa Rannan käsittelyssä.Tätä 1600-luvun venetsialais-innsbruckilaista näkemystä 1000-luvun turkulaisamatsoneista kommentoi supisuomalainen commedia-seurue. Tarinaan heittäytyvä kuusihenkinen narrijoukko kerii kauniiseen vyyhtiin vuosisadat, sukupuolet ja kielimuurit kutoen niistä barokin helmen, jossa sävel, tanssi ja teatteri kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla.
Turun linnan pihalla elokuussa 2011 esitettävästä oopperasta ei tule puuttumaan suurta rakkautta, torjuttuja tunteita tai mitä intohimoisinta kaipuuta. Tarinaa kuljettavat komiikka, käsittämättömät käänteet, huikaiseva typeryys ja väärinkäsitykset: lavalla nähdään vihaa ja raivoa, murhayrityksiä, upeita miekkailukohtauksia ja tanssia niin ilosta, surusta kuin uhmastakin. Ja kaikki päättyy suureen hääjuhlaan Anno Domini Turun linnassa.