VANTAAN KAUPUNKIJUHLIEN AVAJAISKONSERTTI
Biber - Schmelzer
Georg Kallweit, johtaja
Wolfgang Gaisböck, barokkitrumpetti
Elämänläheistä, hauskaa! Eteläsaksan kielialueen kamarimusiikissa vuoden 1690 tienoilta on oma erityislaatuisuutensa: Kromerizissa, Salzburgissa ja Wienissä syntyi tuolloin mittavat määrät kamarimusiikkia, jonka vaikutteet tulivat sekä Italiasta että pohjoisesta. Trumpetit sekä rikas ja värikäs väliäänien käyttö oli tavallista. Tyypillisenä piirteenä oli myös luonnonäänien ja imitatiivisten efektien käyttö, mikä saa kamarimusiikillisen yhteissoitannan pulppuamaan iloisesti.
Solistina on itävaltalainen barokkitrumpetisti Wolfgang Gaisböck. Vertaansa vailla oleva taituri on erittäin kysytty muusikko koko Euroopan alueella.
Vantaan kaupunkijuhla saa komean avauksen kun Georg Kallweit johtaa avajaiskonsertin Pyhän Laurin kirkossa 12.5. Luvassa on elämänläheistä ja hauskaa 1600 –luvun lopulla Saksan eteläisellä kielialueella sävellettyä kamarimusiikkia. Omaperäisessä musiikissa trumpetit, luonnonäänet, efektit ja rikas väliäänien käyttö oli tyypillistä. Ohjelmallisissa osissa tarinan aiheita ovat vaikkapa ”Miekkailukoulu”, ”Serenadi”, ”Haavoittuneiden muskettisoturien valitus” jne. Barokkitrumpettia soittaa Wolfgang Gaisböck. Tämä Keski-Euroopan alueella kysytty taituri on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Concentus Musicus Wienin ja Akademie für Alte Musik Berlinin konserteissa.
Georg Kallweit Lisätietoja kotisivun välilehdeltä: Orkesteri/taiteellinen johtaja -päävierailija
Wolfgang Gaisböck
Musiikin maisteri Wolfgang Gaisböck on itävaltalaisen muusikkoperheen lapsi, joka sai ensimmäiset trumpettituntinsa 7-vuotiaana. Hän on valmistunut Linzin musiikkikorkeakoulusta sekä Salzburgin Mozarteumista. Linzissä hänen opettajanaan oli professori Eidenberger ja Salzburgissa professori Gansch.
Gaisböckin orkesterikokemuksia alkoi kertyä Euroopan unionin nuoriso-orkesterissa (joht. Bernhard Haitink, Mstislav Rostropovich, Vladimir Ashkenazy).
Vuodesta 1996 Gaisböck on ollut Camerata Salzburgin trumpetisti (joht. Sandor Vegh,
Franz Welser-Möst, Sir Roger Norrington, Leonidas Kavakos, Trevor Pinnock).
Barokkitrumpettiin erikoistuttuaan Gaisböck on esiintynyt säännöllisesti nimekkäiden orkesterien kanssa. Näistä mainittakoon Concentus Musicus Wien (Nikolaus Harnoncourt), Balthasar Neumann Ensemble (Thomas Hengelbrock), Wiener Akademie (Martin Haselböck), Ensemble Cantus Cölln (Konrad Junghänel), Innsbrucker Trompetenconsort und Akademie für Alte Musik Berlin, Wiener Symphonikern (Alessandro di Marchi) sekä Mozarteumorchester Salzburg (Ivor Bolton).
Myös Klangforum Wien-yhtyeessä on kuultu Gaisböckiä.
Solisitin roolissa Gaisböck on esiintynyt esimerkiksi seuraavien yhtyeiden kanssa: Akademie für Alte Musik Berlin, Händel Festspielorchester Halle, Bach Ensemble New York, Ensemble Barucco sekä Ensemble Accentus Austria.
Wolfgang Gaisböck opettaa mm. Anton Bruckner -yliopistossa Linzissä ja vierailijana Lausannen konservatoriossa.