Suomalainen barokkiorkesteri. Kuva: Jaakko Paarvala.
Ke 22.11.2017 klo 19 Kangasala-talo, Kangasala
To 23.11.2017 klo 19 Kuusankosken kirkko, Kuusankoski
Kuusankosken Kirkkomusiikkiviikko

Neljä vuodenaikaa

Viulukonserttosarjojen aatelia

Vivaldi–Farina

Antti Tikkanen, viulu ja liidaus
FiBO Players

×

Barokki loi soitinvirtuoosin, ja viulu oli barokkisen virtuositeetin primadonna. 1700-luvulla virtuoosien näyttämöksi muodostui solistikonsertto. Sen synnystä saadaan kiittää eritoten Antonio Vivaldia, jonka kolmiosainen konserttoformaatti oli barokin suosituimpia innovaatioita. Vivaldin konsertto loi tehokkaan ja vaikuttavan musiikillisen kehikon, jossa taituroiva mielikuvitus saattoi lentää estottoman vapaana.

Vivaldin konsertto taipui helposti myös orkesterimuotoon, jolloin taiturillisuuden keskipisteenä oli koko orkesterin yhteispeli. Tällaisia orkesterikonserttoja Vivaldi sävelsi myös ooppera-alkusoitoiksi. Tässä konsertissa kuullaan Vivaldilta kourallinen orkesterikonserttoja ja -sinfonioita sekä Neljä vuodenaikaa -viulukonserttosarja, joka aikoinaan kohautti yleisöä paitsi akrobaattisella viulukirjoittamisellaan myös tarinoivuudellaan: oli ennenkokematonta, että sanaton soitinmusiikki kertoi selvää tarinaa kuvaillen luonnonilmiöitä, ihmisten puuhia ja eläinten ääniä. 

Jo kauan ennen Vivaldia säveltäjät olivat kuitenkin sisällyttäneet musiikkiinsa todellisten äänien jäljittelyä. Yksi oli Carlo Farina, jonka teos Capriccio Stravagante (1626) heijastelee hykerryttävästi 1600-luvun alun varhaisbarokin viehtymystä kaikkeen outoon ja ristiriitaiseen. Tästä kielii jo sävellyksen nimi ’Yletön oikku’. Farina oli poikkeuksellinen viuluvirtuoosi, joka alkoi ensimmäisten joukossa laajentaa viulun ilmaisumahdollisuuksia uusilla tekniikoilla ja soittotavoilla. Capriccio Stravagantessa jousisoittimet matkivat kissojen mourunaa ja koirien haukkua, ja tahtilajit ja tanssimuodot vaihtuvat teatraalisella nopeudella. 

Kuusankoskella ohjelmassa on myös yhteisnumeroita kamarikuoro Credon ja Kuusankosken seurakunnan kamariorkesterin kanssa.

Kesto: Kangasala 1 t 40 min (sis. väliajan)

KANGASALA
Liput 23/20* + mahdollinen palvelumaksu 2,50 €: Kangasala-talo, Lippupisteen lipunmyyntipisteetLippu.fi ja ovimyynti.

KUUSANKOSKI
Liput 17 € / 34 € (perhelippu): ovelta

* alennusryhmät