Orkesteri

 

Kuva: Jaakko Paarvala

SUOMALAINEN BAROKKIORKESTERI (FiBO)

Melkein kolmikymmenvuotisen historiansa aikana Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) on esiintynyt monien merkittävien kuorojen, konserttimestareiden ja solistien kanssa. Usein ilman kapellimestaria esiintyvää FiBOa ovat johtaneet sekä sen omat jäsenet, kuten viulisti Antti Tikkanen ja cembalisti Petteri Pitko, että konserttimestarit, kuten Amandine Beyer, Sergey Malov, Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Peter Spissky, Georg Kallweit, ja jousikvartetti Meta4. Laulajista solisteina ovat olleet esimerkiksi Yeree Suh, Topi Lehtipuu ja Sandrine Piau. Suuremmissa projekteissa FiBO on tehnyt yhteistyötä kapellimestari Hannu Linnun, Juha Kankaan ja John Storgårdsin kanssa.

Suomalainen barokkiorkesteri esiintyy säännöllisesti Helsingissä Ritarihuoneen residenssisarjan konserteissaan juhlavassa ympäristössä, mutta myös laajasti ympäri Suomea. Orkesteri on esiintynyt kaikilla Suomen merkittävimmillä festivaaleilla, kuten Helsingin juhlaviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Turun musiikkijuhlilla. Ulkomaille FiBO on kutsuttu muun muassa Regensburgin vanhan musiikin päiville ja Présences-festivaalille Pariisiin sekä konserttisarjoihin Saksaan ja Itävaltaan.  

FiBOn luovasti rakennetut ja kiitoksia keränneet konserttiohjelmat sisältävät niin perinteistä barokkiohjelmistoa kuin harvoin kuultujen teosten nykyensiesityksiä. Orkesteri soittaa myös klassisen ja romanttisen ajan musiikkia. Säännöllisesti konserteissa kuullaan myös FiBOn tilaamien, barokkiorkesterille sävellettyjen teosten kantaesityksiä.

Ohjelmiston lisäksi edelläkävijyys näkyy konserttisalien ulkopuolella myös rakenteellisissa ratkaisuissa, kuten taiteellisen suunnitteluvastuun jakamisessa ja yleisötyön aktiivisessa limittämisessä orkesterin normaaliin toimintaan. Orkesteria vie eteenpäin soittajiston keskuudestaan valitsema johtoryhmä, johon vuonna 2017 kuuluvat viulisti Antti Tikkanen, cembalisti Petteri Pitko ja alttoviulisti ja FiBOn toiminnanjohtaja Laura Kajander.

FiBO Collegium on orkesterin jäsenten muodostama yleisötyöryhmä, joka vastaa yleisötyön ohella erilaisista tempauksista, laitoskonserteista ja suurta suosiota saaneesta senioriorkesteritoiminnasta. Musiikkiopistolaiset saavat Collegiumin metodeilla toteutetun barokkimusiikkisuihkun, ammattimuusikot hyödyntävät barokin alan täydennyskoulutusta, ja kaiken huippuna keräännytään noin kahden vuoden välein jopa 500 hengen jättitapahtumiin, Concerto Grosso -esityksiin, joissa ammattilaiset ja nuoret esiintyvät yhdessä. Mukana spektaakkeleissa on ollut muun muassa tanssijoita, sirkustaiteilijoita ja jopa olympiatason voimistelijoita. Parhaillaan vireillä on yhteispohjoismainen viikinkiteemainen ammattilaisten ja nuorten jättiprojekti. 

FiBO perusti vastikään oman FiBO Records -levymerkin. Ensimmäinen, tammikuussa 2017 äänitetty levy sisältää rakastettua barokkimusiikkia, kuten Johann Sebastian Bachin kolmannen ja viidennen Brandenburgilaisen konserton, Vivaldin konserttoja orkesterin omin solistein ja Jukka Tiensuun Moran, ensimmäisen suomalaisen suurelle barokkiorkesterille sävelletyn teoksen.

Suomalainen barokkiorkesteri on ollut koko historiansa ajan monessa asiassa edelläkävijä suomalaisessa musiikkikentässä. Aluksi Kuudennen kerroksen orkesterin nimellä tunnetulla orkesterilla oli tärkeä rooli barokkiliikkeen tuomisessa Suomeen. Orkesterin taidokkaat esitykset ja luova ohjelmistosuunnittelu ovat herättäneet konserttijärjestäjien huomiota Suomessa ja ulkomailla. Lisääntynyt taloudellinen tuki kotimaassa, suosion kasvu ulkomailla ja huomionosoitukset, kuten Vuoden musiikkiteko- ja Vuoden levy -palkinnot, rohkaisevat FiBOa kulkemaan entistäkin innokkaammin omaa polkuaan.