Margret Köll. Kuva: Armin Linke
Ke 15.3.2017 klo 19.30 Stadtsaal, Kufstein
La 18.3.2017 klo 16 Raatihuone, Hämeenlinna
Su 19.3.2017 klo 18 Ritarihuone, Helsinki
Residenssisarja

Italialainen Lontoo

Kuinka saapasmaan musiikki hurmasi britit

Avison–Händel–Geminiani–Corelli–Vivaldi

Margret Köll, barokkiharppu
Suomalainen barokkiorkesteri 

×

1700-luvun alun musiikkimaailma tanssi Italian tahdissa. Italialaiset muusikot jalkautuivat ympäri Eurooppaa ja aloittivat musiikkikuumeen, jonka seurauksena italialaiset sävellysmuodot ja musiikkitermit iskostuivat klassiseen musiikkiin aina meidän päiviimme asti.

Tässä konsertissa matkataan keskelle Lontoon Italia-huumaa. Francesco Geminianin kaltaiset Englantiin asettuneet emigrantit levittivät italialaista tyyliä, edistyksellinen nuottimoguli John Walsh julkaisi Italian uutuuksia musiikinnälkäisten englantilaisten kulutettavaksi, ja Charles Avisonin kaltaiset englantilaismuusikot sävelsivät ja sovittivat italialaistyylisiä konserttoja.

Oma lukunsa on Englannin oma suuri poika Händel, joka hänkin oli alkujaan maahanmuuttaja. Vaikka Händel oli lähtöisin Saksan Hallesta, oli hän perinteisellä taideopintomatkallaan Italiassa imenyt itseensä tuoreimmat villitykset, italialaisen oopperatyylin ja concerto grosson. Händelistä tuli lontoolaisen yleisön lemmikki ja kansainvälistyneen italialaistyylin suurnimi.

Händel oli innostunut aikansa tuoreesta solistikandidaatista, harpusta. Hän tutustui 1720-luvulla walesilaiseen harpisti William Powelliin ja sisällytti harppuosuuksia oopperoihinsa ja oratorioihinsa. Barokkiharpisti Margret Köll tulkitsee tässä konsertissa muun muassa Händelin harppukonserton, jonka säveltäjä tarkoitti esitettäväksi Alexander's Feast -oratorionsa yhteydessä.

Kesto: 1 t 30 min, sis. väliajan

KUFSTEIN
Liput 23/16*/9* €: www.kufstein.at 

HÄMEENLINNA
Liput 22/18*/13* € + mahdollinen palvelumaksu 2,50–3 €: Ticketmaster ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.
* alennusryhmät

HELSINKI
Liput 10/25/32 € (hinta paikan mukaan) + mahdollinen palvelumaksu 1–3 €: Ticketmaster ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu kaikkiin kolmeen Residenssisarjan konserttiin: 64/84 € (sis. palvelumaksun). Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 5.2. saakka, ja niitä saa ostettua teknisistä syistä vain Ticketmasterista.

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.