KOILLISEN VERSOJA
Suomalaisen barokkiorkesterin kulttuurin kasvualusta Koillis-Helsingissä
Suomalaisen barokkiorkesterin tavoitteena vuosien 2022-2024 aikana on löytää asukkaiden ääni ja lisätä yhteisöllisyyttä, sekä kasvattaa alueellista ylpeyttä yhdistämällä asukkaita ja toimijoita kulttuurin ja yhteisen tekemisen kautta sekä kehittää toimintamalleja, jotka voivat jatkua hankkeen jälkeen asukkaiden itsensä toimesta.
Suomalainen barokkiorkesterin (FiBO) missiona ovat barokkimusiikin tuominen lähelle asukkaita. Haluamme mahdollistaa altistumisen kulttuurille tasa-arvoisesti ja saavutettavasti. Toimintamme alueella kannustaa harrastustoimintaan ja samalla tavoitamme uusia yleisöjä. Myös orkesterimme muusikot kehittyvät taiteilijoina esiintyessään ja kohdatessaan ihmisiä eri olosuhteissa ympäri Koillis-Helsinkiä.
Barokkipiknik Siltamäen palvelukeskuksen pihamaalla 29.7.2023
Kuvat: Juhana Salminen
VERSOJA – VUODENAJAT-TEEMA VUONNA 2023
Helsingin mallin hanke Koillis-Helsingin alueella altistaa, osallistaa ja tarjoilee kulttuuria monin tavoin etenkin Suutarilan ja Tapulikaupungin alueella. Vuoden 2023 teemana ovat vuodenajat ja erilaiset kausiin liittyvät tunnelmat yleisemmin. Barokin meininkiin pääsee hyvin kiinni tutun Vivaldin Vuodenaikojen ja muiden barokkiteemojen myötä – muun genren musiikkimaistiaisia unohtamatta.
Aluealtistukset
Aluealtistukset ovat FiBOn muusikoiden soittokohtaamisia asukkaiden kanssa yllättävissä paikoissa. Altistusten pääpaino on hankkeen alussa osana hankkeen ja orkesterin tunnetuksi tekemistä.
Barokkimuusikoita katukuvassa
Orkesterin harjoituksia järjestetään Koillis-Helsingin alueella. Joskus mukana voi olla avoin harjoitus ja vaikkei ole, orkesterilaisten näkyminen katukuvassa tuo hanketta läheiseksi alueen
asukkaille ja orkesterilaisille.
Ilmoitustaulu
Suomalainen barokkiorkesteri rakentaa ja pystyttää yhdessä asukkaiden kanssa Tapulikaupunkiin näkyvälle paikalle tapahtumista kertovan ilmoitustaulun.
Jumppamusiikkia
Live-musiikki antaa eläviä rytmi-impulsseja jumppaajille ja hengittää jumppaohjaajan tahtiin. Suomalaisen barokkiorkesterin muusikko kohtaa uusia ihmisiä ja tekee tavallisesta jumppahetkestä syvemmän.
Kesäpiknik: Tapulin kulttuuri- ja kirppispäivä
Orkesterin kesäpiknik-konkkaronkka saapuu myös Koillis-Helsinkiin ja tarjoaa asukkaille leppoisaa yhdessäoloa barokkimusiikin tunnelmissa.
Kello kuuden tee Tapulin asukastilalla ja Siltamäen seurakuntakodilla
Kello kuuden tee järjestetään arki-iltoina kello 18 tai 19. Tilaisuudessa on noin 30 minuutin musiikkiesitys ja lisäksi paikallisten taiteilijoiden tai toimijoiden esityksiä tai esitelmöintiä ja yhteistä jutustelua illan teemoista teen äärellä.
Koe ennakkoon
Mitä tapahtuu kulissien takana, kuinka rakentuu konsertti? Suomalaisen barokkiorkesterin avoimissa harjoituksissa pääset kurkistamaan harjoitusprosessiin. Avoimet harjoitukset sopivat kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Ryhmien kuitenkin kannattaa kertoa tulostaan ennakkoon, jolloin harjoituksen kulussa huomioidaan kuulijakuntaa.
Koillislaiset keskustaan
Aluehankkeessa paikalliset haaveilevat siitä, että Tapulikaupungista muodostuu ennen pitkää Helsingin keskusta alueen vetovoimaisuuden tähden. Versoja-hanke tukee tätä iloista visiota! Koillislaiset keskustaan -osiossa koillishelsinkiläisiä kutsutaan satunnaisesti ilmaislipuilla FiBOn suuremman mittakaavan konsertteihin Musiikkitalolla tai Ritarihuoneella.
Kouluille ja päiväkoteihin
Aluemuusikot voivat käydä kouluissa ja päiväkodeissa piipahdusten tai altistusten osana. Lisäksi tarjotaan 300 koululaiselle mahdollisuus tulla Ritarihuoneelle kuulemaan orkesterikonserttia helmikuussa. Retki pohjustetaan koulukäynnillä.
Konsertit ja alustukset
Orkesterinkonserttiohjelmia harjoitellaan Koillis-Helsingin alueella ja osa saa ennakkoesityksen ennen muuta kiertuetta. Konsertteihin kuuluu alustus tai kurkistus kulisseihin, jonka voi pitää joku alueen asukas tai toimija yhteistyössä FiBOn muusikon kanssa. Vapaaehtoinen tukimaksu.
Kosketus-työpajat ja Resonanssi-Renessanssi
Helpot tanssiaskeleet antavat pohjan improvisaatioliikkeelle, jota ohjaavat improtango-konseptin luoneet Minna Tuovinen ja Martin Heslop (Impro Tango Company). Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa musiikki löytyy barokkiohjelmistosta. Työpajat johdattavat Paikallismaisemia-festivaalin pieneen ulostuloon asukkaiden kanssa.
Paikallismaisemia
Paikallismaisemia-festivaali on Koillis-Helsingin edellisen kauden toimijoiden aloittama festivaali, jolle toivottiin jatkajaa. Suomalainen barokkiorkesteri tarttui toiveeseen. Paikallismaisemia-festivaali koostuu koillishelsinkiläisten ja Suomalaisen barokkiorkesterin muusikoiden yhteisestä ja omasta taiteenteosta. Festivaali toteutetaan Helsinki Early Music Festivaalin satelliittina lokakuun alussa. Kansainvälisen festivaalin satelliittitapahtumana Paikallismaisemia houkuttaa toivottavasti myös muualta katsojia ja kuulijoita ja tekee osaltaan aluetta näkyväksi laajemminkin. 2–3 päivän tapahtumakokonaisuus huipentuu Vuodenajat-teemaiseen spektaakkeliin, jonka ohjauksesta vastaavat teatteri Tuikkeen tekijät ja musiikista sekä sisältökoonnista ja yhteistyöstä alueen asukkaiden kanssa Suomalainen barokkiorkesteri. Mukana on kuoroja, soittajia, sanataiteilijoita, bändikoululaisia, medialukion oppilaita jne. Spektaakkelikonsepti rakentuu orkesterin aiemmin toteuttamien osallistavien suurprojektien mallin mukaisesti.
Piipahdukset
Piipahdukset ovat aluealtistusten kaltaisia, mutta hieman syvempiä kohtaamisia koillisen alueen asukkaiden kanssa. Muusikko on mukana alueen omissa tapahtumissa altistumassa alueen menolle ja altistamassa barokkimusiikille. Samalla leviää tieto muista aktiviteeteista.
Taiteiden yö
Ihmiset ovat rennosti liikkeellä Taiteden yönä. Versoja-aluehanke kantaa kortensa kekoon ohjelman osana.
Kaikista tapahtumista tiedotetaan tapahtumakalenterissa.