Stabat Mater
Äidin tuska
G.P. Pergolesi
Mia Heikkinen, sopraano
Annaliisa Pillak, altto
Naiskuoro Elegia
Emmi Saulamaa, kuoronjohto
Storia-orkesteri
Napolissa vaikuttanut Giovanni Battista Pergolesi (1710–1736) tunnettiin erityisesti taitavana oopperasäveltäjänä, mutta hän sävelsi myös kirkkomusiikkia. Pergolesi kuoli ilmeisesti tuberkuloosiin vain 26-vuotiaana. Pääsiäisen ajan suosituimpiin ja tunnetuimpiin teoksiin kuuluva Stabat Mater syntyi säveltäjän viimeisten elinviikkojen aikana. 1200-luvulta peräisin oleva, katolisessa kirkossa laajalti käytetty teksti kuvaa Jeesuksen äidin kärsimyksiä poikansa ristiinnaulitsemisen yhteydessä. Sen alkusanat kuuluvat Stabat mater dolorosa (Seisoi äiti tuskissaan).
Sopraano Mia Heikkinen valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi erinomaisin arvosanoin keväällä 2009 pääaineenaan oopperalaulu. Hän on lisäksi valmistunut musiikkipedagogiksi Turun AMK:n musiikkiakatemiasta vuonna 2008. Hänen opettajiaan ovat olleet muun muassa Pia-Gunn Anckar, Kaisu Helminen, Aulikki Eerola, Eeva-Liisa Saarinen ja Outi Kähkönen. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet esimerkiksi Marit Sauramo, Luba Orgonášová, Jeffrey Goldberg, Eva Blahová, Elisabeth Werres ja Udo Reinemann. Hän on myös opiskellut lied- ja barokkimusiikkia sekä improvisaatiota ja improvisaatio-oopperaa. Mia Heikkinen on Kangasniemen laulukilpailun 2007 voittaja. Heikkinen debytoi Suomen kansallisoopperassa kaudella 2008–2009 ja on siitä lähtien vieraillut siellä säännöllisesti.
Annaliiisa Pillak valmistui Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin vuonna 2006 opettajanaan Annika Ollinkari. Samana vuonna mezzosopraano Pillak debytoi Seston roolissa Mozartin oopperassa La clemenza di Tito Viron Kansallisoopperassa. Vuodesta 2004 Pillak on pitänyt useita lied-resitaaleja ja esiintynyt eri orkestereiden solistina. Pillak on vuodesta 2006 alkaen esiintynyt säännöllisesti Viron Kansallisoopperassa ja Tarton Vanemuise-oopperassa. Lisäksi hän on esiintynyt Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, Liettuassa, Saksassa ja Brasiliassa.Vuonna 2010 Pillakille myönnettiin Kansainvälisen Richard Wagner -seuran stipendi.
MuM Emmi Saulamaa on Espoossa kasvanut kuoronjohtaja ja laulaja. Kuoronjohtajana hän kokee jatkuvasti voivansa haastaa itseään paitsi työn monipuolisen luonteen ansiosta, myös itse musiikin tunnelmien välittämisen ja ilmaisun edessä. Emmi työskentelee Tampereen Yliopiston Laulajien sekä helsinkiläisen Naiskuoro Helmen taiteellisena johtajana. Kuoronjohtoa Emmi on opiskellut aikaisemmin Jani Sivénin johdolla ja maisteriopinnot kuoronjohdossa hän teki Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Nils Schweckendiek. Lisäksi Emmi on aiemmin opiskellut musiikkikasvatusta sisällyttäen opintoihinsa mm. klassista laulua ja laulupedagogiikkaa. Laulua Emmi on opiskellut Eeva-Liisa Saarisen ja Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla ja työskentelee laulajana erilaisissa ammattikokoonpanoissa. Emmin ensimmäinen instrumentti oli viulu, ja sitä hän edelleen soittaa jousikvartetissa esiintyen pääasiassa erilaisissa yksityistilaisuuksissa.
Storia-orkesteri on perustettu täydentämään Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) toimintaa ja helpottamaan uusien soittajien pääsyä alalle. Storiassa soittaa Suomalaisen barokkiorkesterin jäseniä yhdessä barokkimusiikkia opiskelevien nuorten soittajien kanssa. Mukana on myös barokkimusiikista kiinnostuneita musiikin ammattilaisia muista yhteyksistä. Storia mahdollistaa monipuolisen yhteistyön eri kumppanien kuten kuorojen ja seurakuntien kanssa. Orkesteri esiintyy paljon muun muassa passioissa sekä jumalanpalveluksien kantaattiyhtyeenä.
Konsertin kesto on noin 45 minuuttia.