Kello kuuden tee
7.3.2024
Ilkka Heinonen, jouhikko
25.4.2024
Eero Palviainen, luuttu
Runokvartetti
kuvataiteilija Riitta Halttunen-Sommardahl
25.4.2024 klo 18 Tapulin asukastila
Eero Palviainen, luuttu
Runokvartetti
kuvataiteilija Riitta Halttunen-Sommardahl
Tapulin asukastilassa taiteilijavieraina luutisti luutisti Eero Palviainen, Tapulin Runokvartetti, sekä kuvataiteilija Riitta Halttunen-Sommardah. Illan teemana on rakkaus. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Nuori kitaransoitonopiskelija Eero Palviainen otti käteensä barokkiluutun ensi kertaa noin 30 vuotta sitten. Rakkaus soittimeen ja sen sointiin syntyi heti! Tuolloin Palviainen opiskeli Turun konservatoriossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan Leif Karlsonin oppilaaksi. Vuonna 1987 Palviainen jatkoi opintojaan Hopkinson Smithin johdolla Baselin konservatoriossa Schola Cantorum Basiliensiksessa ja suoritti diplominsa vuonna 1992. Sen jälkeen vanha musiikki on kuljettanut häntä ympäri maailmaa mitä erilaisimmissä yhtyeissä, sooloresitaaleja kuitenkaan unohtamatta. Palviaisen ohjelmisto ulottuu renessanssista barokkiin soittimina renessanssiluuttu, vihuela, arkkiluuttu, teorbi, barokkikitara sekä barokkiluuttu. Hän soittaa tällä hetkellä muun muassa yhtyeissä L'Arpeggiata (Ranska), Arte dei suonatori Poznan (Puola), Battalia, Suomalainen barokkiorkesteri ja Helsingin barokkiorkesteri. Palviainen on kurkistanut myös soittimen sisälle luutunrakentajana.
7.3.2024 klo 18 Siltamäen seurakuntakoti
Ilkka Heinonen, jouhikko
Siltamäen seurakuntakodin taidevieraana on jouhikkotaiteilija ja muusikko Ilkka Heinonen. Tutustumme erilaisiin jouhikoihin ja kuulemme karjalaista jouhikkomusikkia ja vanhaa musiikkia yhdistelevää soolo-ohjelmistoa. Jouhikonsoittaja Ilkka Heinosen soitossa 1800-luvun karjalaisten jouhikonsoittajien sävelmät sulautuvat idästä ja lännestä Karjalaan virranneisiin hengellisiin sävelmiin sekä renessanssin ja varhaisbarokin soitinmusiikin kaikuihin.
Ilkka Heinonen on helsinkiläinen kansanmusiikkiin ja maailmanmusiikkiin erikoistunut muusikko ja säveltäjä, soittiminaan jouhikko, kontrabasso, violone ja viola da gamba. Yhtenä jouhikonsoiton edelläkävijöistä Heinonen on pyrkinyt laajentamaan instrumentin käyttömahdollisuuksia: Soolo-ohjelmissaan Heinonen tutkii pyhän ja maallisen rajapintoja karjalaisen jouhikkomusiikin ja vanhan musiikin esittämiskäytännöistä käsin (albumi Käki 2023) ja Ilkka Heinonen Trion kokeellinen sointi on saanut vaikutteensa niin eurooppalaisesta jazzista kuin renessanssin musiikistakin (Savu 2015, Lohtu 2021). Heinonen soittaa jouhikkoa kokeellisen vanhan musiikin yhtyeessä Ensemble Gamut (UT 2020, RE 2022), saamelaislaulaja Ánnámáretin yhtyeessä (Nieguid duovdagat 2021) sekä vaihtelevissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Ilkka Heinonen kantaesittänyt kaikki tähän asti jouhikolle sävelletyt konsertot (Page 2013, Nagaraja 2017). Heinosen monimuotoista kontrabasson- ja violonensoittoa voi kuulla useilla levyillä sekä konserteissa – erityisesti pohjoismaista ja Itä-Europan kansanmusiikkia esittävissä kokoonpanoissa, nykytanssiproduktioissa sekä eri barokkiyhtyeiden riveissä. Heinonen viimeistelee jouhikon ilmaisumahdollisuuksia käsittelevää taiteellista tohtorintutkintoansa Sibelius–Akatemian MuTri-tohtorikoulutusohjelmassa.