
Bach ja Kortekangas
Brandenburgilainen konsertto ja kantaesitys
J. S. Bach – Kortekangas – Telemann
Pauliina Fred, traverso
Anthony Marini, viulu
Petteri Pitko, cembalo
Suomalainen barokkiorkesteri
Kun historiallisten esityskäytäntöjen esiinmarssi barokkimusiikissa kiihtyi 1980-luvulla, Suomessa astui esiin ensimmäinen Korvat auki -nykysäveltäjien sukupolvi. Sukupolven edustaja Olli Kortekangas (s. 1955) on säveltänyt FiBOn konsertteihin Espoon Urkuyö ja Aariassa sekä Lapinjärvellä konserton. Sen solistikokoonpano on innoittunut Johann Sebastian Bachin (1685–1750) rakastetusta viidennestä Brandenburgilaisesta konsertosta, joka myös kuullaan konsertissa.
Kortekangas kertoo pyrkivänsä eroon vanhojen soitinten – tässä cembalon, traversohuilun ja viulun – nykyversioihin liittyvistä oletuksista yhdessä soittajien kanssa. Bachin orkesteriin Kortekangas lisäsi toisen viulun. Kantaesitysteoksen solistiroolit vaihtelevat: huilu on solistisin, cembalisti lähimpänä orkesteria, ja viulistilla on liidaava rooli.
Bachin valoisassa ja loputtoman älykkäässä 5. konsertossa cembalon rooli puolestaan korostuu. Soittimen ensiosan kuuluisaa kadenssia voisi verrata kuuntelukokemuksena jazzpianistin improvisaatioon. Brandenburgin rajakreivin kokoelmaan (1721) liitetty konsertto oli sävelletty vuonna 1719 uuden cembalon käyttöönoton kunniaksi. Lisäksi Bachilta kuullaan ihana ja yllätyksellinen kantaattisinfonia (BWV 42, 1725).
Georg Philipp Telemann (1681–1767) oli Bachin pojan Emanuelin kummi ja aikansa musiikin ykkösnimiä. Veikeässä konsertossa neljälle viululle ilman basso continuo -soittimia on säihkyvää taituruutta, nokkelia teemoja ja villiä kokeilunhalua.
Kesto: 1 t (ei väliaikaa)