Essi Luttinen. Kuva: Alejandro Lorenzo.
Ti 6.11.2018 klo 18 Tuomiokirkko, Savonlinna
Savonlinnan kirkkomusiikkiviikko
Ke 7.11.2018 klo 18 Varkauden pääkirkko, Varkaus
Pe 9.11.2018 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Ritarihuoneen residenssisarja
Ti 20.11.2018 klo 19 Raatihuone, Hämeenlinna
Ke 21.11.2018 klo 19 Kangasala-talo, Kangasala

Il prete rosso – Punainen pappi

Vivaldin parhaita

Vivaldi

Essi Luttinen, mezzosopraano
Jani Sunnarborg, fagotti (ei 20.–21.11.)
Kreeta-Maria Kentala, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

×

Fagotin ja mezzosopraanon hurmaava parivaljakko johdattelee Vivaldin pulppuilevaan sävelmaailmaan. ”Il prete rosso”, Venetsian punatukkainen pappi Antonio Vivaldi tunnetaan erityisesti konsertoistaan, mutta hän sävelsi kaikkia barokin ajan teostyyppejä oopperoista kamarimusiikkiin ja oli kiinnostunut myös sellaisista soittimista, joita ei vielä tuolloin ollut totuttu näkemään parrasvaloissa. Kurnuttavasti laulava fagotti oli barokin ajan soitininnovaatio, josta Vivaldi innostui siinä määrin, että sävelsi fagotille kymmeniä soolokonserttoja, joista nyt kuullaan yksi Jani Sunnarborgin taituroimana.

Mezzosopraano Essi Luttinen näyttää vokaalisäveltäjä-Vivaldin kahdet kasvot. Dramaattisessa motetissa Longe mala, umbrae, terrores pyydetään taivaallista valoa puhdistamaan maailma sodasta ja väkivallasta. Konsertin jälkipuolesta muodostuu vivahteikas musiikkimatka, kun orkesterikonsertot vuorottelevat Vivaldin ooppera-aarioiden kanssa. Päätösteoksena on Griselda-oopperan aaria Agitata da due venti, jossa nuori sankaritar Costanza pui levottomana kohtaloaan rakkauden ja velvollisuuksien välissä. Onneksi rakkaus voittaa.

Vivaldin värikkäät konsertot ovat Suomalaisen barokkiorkesterin ominta maaperää. Illan jousikonsertot ovat merkittävästä L’estro armonico- eli Harmoninen inspiraatio -kokoelmasta, joka oli Vivaldin ensimmäinen painettu konserttokokoelma. Se levitti Englantiin ja Saksaan Vivaldi-kuumeen ja sai lukuisat säveltäjät jäljittelemään tämän uraauurtavaa konserttomallia.

Kesto: 1 t 45 min (sis. väliajan)

Petteri Pitko alustaa konsertin Ritarihuoneella 9.11. kello 18–18.30.

SAVONLINNA
Liput 20 € ovelta

VARKAUS
Käsiohjelmat 10/15 € ovelta

HELSINKI
Liput 14,50/29/37 € (hinta paikan mukaan): Ticketmasterin myyntipisteet, Ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu kaikkiin kolmeen Residenssisarjan konserttiin: 68/88 €. Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 21.10. saakka.

Ticketmasterin myyntipisteissä haluamansa sarjalippupaikan pääsee valitsemaan tarkasti. Paikan valinta on mahdollista myös Ticketmasterin puhelinpalvelun kautta: p. 0600 10 800 (1,98 €/min + lna).

Sarjalipun saa ostettua myös Ticketmasterin nettikaupasta, mutta siellä paikkaa ei voi valita, vaan järjestelmä ehdottaa mielestään parasta paikkaa. Hintakategorian pääsee toki valitsemaan itse.

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.

HÄMEENLINNA
Liput 25/20* € + mahdollinen palvelumaksu 2,50–3 €, sarjalippu kolmeen Raatihuoneen konserttiin 70/55* € + mahdollinen palvelumaksu 4 €: Ticketmasterin myyntipisteet, Ticketmaster.fi (yksittäiset liput / sarjaliput) ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

KANGASALA
Liput 25/23*/10* €: Kangasala-talo, Lippupisteen myyntipisteet, Lippu.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

* alennusryhmät