Amandine Beyer. Kuva: Óscar Vázquez.
Pe 18.5.2018 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Ritarihuoneen residenssisarja
Su 20.5.2018 klo 20 Dreieinigkeitskirche, Regensburg
Tage Alter Musik Regensburg

FiBO & Amandine

Orkesterimusiikin juhlaa

Leclair–Muffat–Telemann

Amandine Beyer, viulu ja liidaus
Suomalainen barokkiorkesteri

×

Suomalainen barokkiorkesteri saa vieraakseen viulisti Amandine Beyerin, joka tuo mukanaan kolme barokin kosmopoliittia: Georg Muffatin, Georg Philipp Telemannin ja Jean-Marie Leclairin. Jokainen oli ahkerasti liikkeessä sekä maantieteellisesti että musiikillisesti, ja kunkin pyrkimyksenä oli yhdistää musiikissaan barokin keskeiset kansalliset tyylit yleiseurooppalaiseksi synteesiksi.

Sinnikkäimmin tähän tähtäsi Muffat. Skottilais-ranskalaiseen perheeseen syntynyt, saksankielinen ja ympäri Eurooppaa matkustellut säveltäjä halusi tehdä musiikillista rauhantyötä uskonsotien traumatisoimassa Euroopassa ja luoda ”alkusoiton yhtenäisyydelle, kallisarvoiselle rauhalle, jota kaikki kansat kaipaavat”. Ranskalaisen, italialaisen ja itävaltalais-saksalaisen barokkityylin yhdistäminen oli Muffatin kaltaiselle monikulttuuriselle persoonalle sopiva tehtävä. Hän myös tunsi henkilökohtaisesti Lullyn, Corellin ja Biberin, joita pidettiin kielialueidensa tyyli-ikoneina. Tässä konsertissa Muffatilta kuullaan musiikkia konserttokokoelmasta, jossa italialaistyyliset sonaattiosat saavat rinnalleen ranskalaisia tansseja.

Aikanaan äärimmäisen arvostettu ja jopa pahamaineisen tuottelias Telemann sujahteli kameleonttimaisella helppoudella eri tyylien välillä, kun taas Leclair pystyi sulauttamaan ranskalaisen ja italialaisen sävelkielen yhteen niin luontevasti, että häntä kutsuttiin Ranskan Vivaldiksi. Molemmat olivat elementissään konserttosäveltäjinä, ja heiltä kuullaan nyt viulukonsertot Amandine Beyerin esittämänä. Myös antiikin mytologian maailmoissa vieraillaan: Telemannin orkesterisarjassa ”Hampurin vuorovesi” satamakaupunkia ylistetään merenolentojen tanssillisilla muotokuvilla, ja Leclairin ainoasta oopperasta Scylla et Glaucus kuullaan tätä esitystä varten koottu orkesterinumeroiden sarja. Nymfin ja merenhaltijan rakkaustarinassa kaunis Scylla tavataan ennen kirousta, jonka myötä hänet alettiin paremmin tuntea Odysseustakin hätyytelleenä merihirviönä.

Kesto: 2 t (sis. väliajan)

Pauliina Fred alustaa konsertin Ritarihuoneella 18.5. kello 18–18.30.

HELSINKI
Liput 12/26/34 € (hinta paikan mukaan) + mahdollinen palvelumaksu 2,50–3 €: Ticketmasterin myyntipisteet, Ticketmaster.fi ja ovimyynti, mikäli lippuja on jäljellä.

Sarjalippu kaikkiin kolmeen Residenssisarjan konserttiin: 68/88 € (sis. palvelumaksun). Sarjalippuja myydään sarjan ensimmäiseen konserttiin 9.2. saakka.

Koska sarjan keskimmäisestä konsertista on kaksi esitystä, poikkeaa sarjalippujen myynti Ticketmasterin järjestelmien takia aiemmasta. Ticketmasterin myyntipisteissä haluamansa paikan pääsee valitsemaan tarkasti (ja valikoimaa on aiempaa enemmän). Paikan valinta on mahdollista myös Ticketmasterin puhelinpalvelun kautta: p. 0600 10 800 (1,98 €/min + lna).

Sarjalipun saa ostettua myös Ticketmasterin nettikaupasta, mutta siellä paikkaa ei voi valita, vaan järjestelmä ehdottaa mielestään parasta paikkaa. Hintakategorian pääsee toki valitsemaan itse.

Neuvomme tarvittaessa mielellämme aiemmasta muuttuneen ostotavan kanssa: lippu@fibo.fi. 

Pyydä ryhmällesi tarjous lipuista: lippu@fibo.fi.

REGENSBURG
Liput 14/32/50 €: okticket.de