Muusikkoesittely: Miikka Saarinen
1.3.2016
"Maaliskuun muusikkona" FiBOn muusikkoesittelyiden sarjassa on trumpetisti Miikka Saarinen.
Nimi
Miikka Saarinen
Soitin
Barokkitrumpetti
Lyhyt esittely
FiBOn lisäksi soitan trumpettia Radion sinfoniaorkesterissa ja opetan trumpetin- ja barokkitrumpetinsoittoa Helsingin konservatoriolla ja Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Lisäksi soitan molempia soittimia monissa erilaisissa yhtyeissä ja opetan kesäleireillä.
Kerro itsestäsi.
Olen asunut lapsuuteni Pieksämäellä ja nuoruuden Tampereella. Varhaislapsuudessa pianonsoitolla alkanut ja myöhemmin trumpettiin laajentunut musiikkiharrastus kasvoi Tampereella haaveeksi musiikista ammattina. Tampereen vilkas musiikkielämä ja ulkomusiikillinen elämä sen ympärillä yhdistettynä innostavaan ja osaavaan opettajaan saivat palon syttymään. Lapsuudenperheessäni harrastettiin ja kuunneltiin musiikkia varsin aktiivisesti. Ilmapiiri oli musiikkiharrastusta ja myöhempiä ammattipyrkimyksiä kohtaan kannustava, mikä varmasti helpotti kovasti päätöstä suuntautua musiikkiuralle.
Tampereen ajan opettajani tutustutti minut barokkitrumpettiin, ja aloitettuani opinnot Sibelius-Akatemiassa hainkin barokkitrumpetin heti sivuaineeksi. Valmistuttuani ensin kandidaatiksi modernilla soittimella vaihtui barokkitrumpetti pääaineeksi.
Kuinka päädyit soittimeesi? Kuka tai mikä tekijä sen valitsi?
Minusta tuli trumpetisti, kun isäni nuori kollega ilmoitti minulle paluumatkalla isän työpaikan virkistysretkeltä, että minusta tulisi hyvä trumpetisti. Hän taisi olla jo aika virkistynyt ennustusta tehdessään. Heti seuraavalla viikolla hän kuitenkin lunasti lupauksensa ja piti minulle trumpettitunnin sekä lainasi minulle soitinta. Olin vaikuttunut ja hakeuduinkin aika pian ammattilaisen oppiin. Olin aloittaessani yhdeksänvuotias. Soitin vielä useita vuosia pianoa trumpetin ohessa, mutta varsinkin ensimmäisten orkesterisoittokokemusten myötä trumpetti vei voiton.
Mikä sinua inspiroi muusikkona ja muutenkin?
Musiikki itsessään ja mahtavat muusikot, joiden kanssa saan soittaa. Myös jatkuva omien rajojen koetteleminen ja itsensä likoon laittaminen on jollain tapaa koukuttavaa.
Mikä muu taiteenlaji on itsellesi läheisin?
Pidän kovasti teatterista ja elokuvista.
Mikä on suurin musiikillinen unelmasi?
Se että pystyisin oppimaan ja olemaan avoin uudelle läpi koko muusikon urani.
Mikä on lempimatkakohteesi ja miksi?
Tällä hetkellä ehkä Japani, jossa pääsin käymään ensimmäistä kertaa viime vuoden lopulla. Olin hyvin vaikuttunut japanilaisesta kulttuurista ja elämäntavasta.
Millaisessa paikassa sielusi lepää?
Purjeveneessä ja keittiössä.
Miten koet oman taiteen parissa työskentelysi vaikuttavan laajemmin yhteiskuntaan?
Taide värittää suorittavaa ja harmaasävyistä yhteiskuntaa. Taidekokemukset voivat olla pysäyttäviä, innostavia, lamaannuttavia, vapauttavia, oikeastaan mihin suuntaan tahansa ajatuksiamme vieviä. Lähes poikkeuksetta näytelmän tai konsertin jälkeen tuntee oppineensa tai oivaltaneensa jotain. Ainakin on hetkeksi pysähtynyt ja nauttinut omasta ajastaan tai jättänyt suorituspaineet ja keskittynyt kokemaan ja aistimaan. On mahtavaa saada olla mukana näiden elämysten välittämisessä.
Miksi koet mielekkääksi soittaa yli 300 vuotta vanhaa musiikkia?
Musiikki on postikortti omasta ajastaan. Säveltäjän tervehdys, joka kuitenkin jokaisessa esityksessä tulkitaan vähän eri vinkkelistä. Mielestäni tällaisen yhteyden saaminen on huikean hienoa!
Valitse suosikkisi FiBOn kevään 2016 konserttitarjonnasta ja kerro perustelut valinnallesi.
Minulle hurjan hieno kokemus oli ystävänpäivän konsertti Ritarihuoneella. Pääsimme FiBO-kollegani Zoltánin kanssa soittamaan harvoin esitettyjä kappaleita kahdelle trumpetille ja yhtyeelle.
Kerro jokin paheesi?
Olen aika paatunut herkuttelija.
Jos sinun pitäisi juosta Cooperin testi tai leipoa tarjottavat 30 hengen kesteille, kumman tehtävän valitsisit?
Tarvitsen ne 30 henkeä sosiaaliseksi paineeksi ryhtyäkseni Cooperiin. Suorituksen jälkeisessä euforiassa leipominen koko porukalle onnistunee huomaamatta.