The House of Nobility. Photo: Jaakko Paarvala
Sun 28.5.2017 06.00 pm The House of Nobility, Helsinki
The Residency Series

The Octet

A serenade to light

Schubert

FiBO Players:
Antti Tikkanen and Hannu Vasara, violin
Tuula Riisalo, viola
Lea Pekkala, cello
Petri Ainali, double bass
Asko Heiskanen, clarinet
Tommi Viertonen, French horn
Jaakko Luoma, bassoon

×

Vaikka Franz Schubert oli kollegoidensa näkökulmasta silkka laulukynäilijä, vaurastuneen porvariston olohuoneissa hän oli todellinen vetonaula. Se lempeä viehkeys ja musiikin puhdas kauneus, joka yhä hurmaa meitä Schubertin sävellyksissä, sai 1800-luvun alun wieniläiset rakastumaan säveltäjään. Schubertin laulut ja pianokappaleet antoivat äänen tavallisen ihmisen tunteille; ne tulivat lähelle.

Tätä lämpöä, läheisyyttä ja kauneutta helmeilee Schubertin oktetto jousikvintetille, klarinetille, fagotille ja käyrätorvelle. Kestoltaan laaja, moniosainen kamarimusiikkisävellys jatkaa 1700-luvun viihdyttävän serenadimusiikin perinnettä aurinkoisuudellaan ja kuplivalla ilollaan. Mukana on myös roppakaupalla solistista loistetta ja musiikillista kekseliäisyyttä. Oktetto syntyi kevättalvella 1824, samana vuonna kuin esimerkiksi jousikvartetto Tyttö ja kuolema, jossa sairas, pettynyt ja yksinäinen Schubert purki suoralla tavalla syvimpiä tunteitaan. Oktetossa hän sen sijaan tuntuu luoneen itselleen ja kuulijoilleen valoisan turvapaikan, josta kaikki huolet on pyyhitty pois. Vain finaalin alussa vilahtavat varjot, jotka kertovat, millaisessa tilanteessa säveltäjä tuolloin tosiasiassa eli.

Aikalaiset ymmärsivät Schubertin musiikkia vain pintapuolisesti, ja suurin osa hänen runsaasta tuotannostaan sai odottaa ansaitsemaansa arvostusta vuosikymmeniä. Klarinetisti kreivi Ferdinand von Troyerin tilauksesta syntynyt oktetto sai Schubertin elinaikana vain yhden julkisen esityksen, eivätkä kustantajat kiinnostuneet siitä. Nyt sitä pidetään lajityyppinsä helmenä.

Kesto: 1 tunti