LA 31.8. - SU 1.9.2013 Helsingin Konservatorio

Uutta virtaa vanhasta

UUTTA VIRTAA VANHASTA - pedagogisia lähestymistapoja barokkimusiikkiin

Yhteissoittopainotteinen barokkimusiikin täydennyskoulutuskurssi muusikoille ja musiikinopettajille

Järjestäjät: Suomalainen barokkiorkesteri/ Fibo Collegium ja Metropolia AMK

×

Paikka: Ruoholahdentori 6, Helsinki

Kohderyhmä: Musiikin ammattilaiset: musiikkioppilaitosten soitonopettajat, soitinvalmennuksen ja musiikin perusteiden opettajat sekä orkesteri- ja freelancemuusikot. Kurssi soveltuu myös musiikkioppilaitosten täydennyskoulutukseksi.

Soittimet: Jousisoittimet, poikkihuilu, piano/cembalo, kitara, kantele, harppu

Opettajat: Minna Kangas (viulu ja muut jousisoittimet), Annamari Pölhö (piano/ cembalo ja muut continuosoittimet), Pauliina Fred (huilu) ja Sanna Vuolteenaho (pedagogiikka)

Hinta: 120e

Kurssin sisältö:

Uutta virtaa vanhasta -koulutuspäivien aikana syvennytään vanhan musiikin esittämiskäytäntöihin ja teoksiin yhteissoiton kautta. Fibo Collegiumin oppimisnäkökulma on osallistuva ja osallistava, joten kurssin osallistujat, Suomalaisen barokkiorkesterin muusikkopedagogit ja Metropolian vanhan musiikin opiskelijat syventyvät kurssin ohjelmistoon yhdessä soittaen.  Laajempia näkökulmia barokkimusiikin esityskäytäntöihin ja ohjelmistoon avataan myös ryhmäytyksen ja improvisaation keinoin. Lisäksi soitinkohtaisissa työpajoissa perehdytään eri soittimien erityispiirteisiin ja ilmaisullisiin mahdollisuuksiin. Yhteissoittopainotteinen kurssi ei edellytä osallistujilta solistista etukäteisvalmistautumista.

Oman muusikkouden kehittämisen lisäksi kurssin toisena tärkeänä tavoitteena on antaa näkökulmia ja välineitä barokkimusiikin opettamiseen ja opetuskäytäntöjen kehittämiseen. Barokkimusiikin rikas maailma tarjoaa materiaalia monenlaisiin tarpeisiin: ohjelmiston monipuolistamiseen ja tyylinmukaisen tulkinnan harjoittamiseen muusikoille sekä yhteissoiton ja eri instrumenttien opettajille musiikkioppilaitoksissa, musiikin perusteiden opettamisen pedagogian kehittämiseen esim. improvisoinnin kautta sekä barokkimusiikin monien mahdollisuuksien pedagogiseen hyödyntämiseen soitinvalmennuksessa.

Ohjelmisto:

Kurssilla soitetaan osallistujien toivomia kappaleita sekä pedagogisesti ja musiikillisesti valittua yhteismusisointiohjelmistoa. Ohjelmiston kappaleet sopivat hyvin musiikkioppilaitosten ohjelmistoihin ja esitettäviksi erikseen tai kokonaisuuksina oppilaitosten omissa konserteissa.

Osa kurssilla soitettavasta kappaleista liittyy Fibo Collegiumin Concerto Grosso 2014 –tapahtuman ohjelmistoon, joka sisältää musiikkia eri barokin säveltäjiltä (mm. G. F. Händel: Vesimusiikki, C. Farina: Capriccio Stravagante). Toista kertaa yhdessä eri musiikkioppilaitosten ja muiden yhteistyökumppanien kanssa toteutettava Concerto Grosso esitetään marraskuussa 2014 Helsingin Musiikkitalossa.

Lue lisää Concerto Grosso -tapahtumasta www.fibo.fi/suuri-soitto.

Lisätiedot kurssin sisällöstä:

Annamari Pölhö/ annamaripolho@gmail.com tai puh. 040 548 0321

Kurssin aikataulu:

Lauantai 31.8.2013

Klo 12-12.30 tervetuliaisinfo ja tutustuminen

Klo 12.30-14 yhteissoittoa (mm. Concerto Grosso 2014 –ohjelmistoa)

Klo 14-15 lounastauko

Klo 15-18 pienryhmätyöskentelyä ja/tai yhteissoittoa

Sunnuntai 1.9.2013

Klo 11-13 pienryhmätyöskentelyä ja/tai yhteissoittoa

Klo 13-13.30 kahvitauko

Klo 13.30-14.30 pienryhmätyöskentelyä ja/tai yhteissoittoa

Klo 14.30-15 loppusoitto: yhteissoittoa

TUTUSTU MYÖS UUTEEN LASTEN JA NUORTEN PEDAGOGISEEN BAROKKISIVUSTOON!

fibo.fi/linnanpiha