Hupailuja soittimista

 

Viulisti ja alttoviulisti keskustelevat. Viulisti sanoo: "Minulla on Amati." Altisti vastaa: "Nin minulakin. Minä soitan altoviulua orkesterisa."

Alttoviulisti menee psykiatrin vastaanotolle ja valittaa uniongelmiaan. Tohtori kertoo, että uniongelmat ovat hyvin yleisiä. ”Niin niin, mutta kun koko orkesteri nauraa jo minulle”, vastaa alttoviulisti.

Altisti pyytää taivaan portilla Pietarilta lupaa päästä sisään. Lupa myönnetään. Häntä ennen jonossa ollut pappi kysyy tuohtuneena, miksi altisti pääsi ensin sisään. Pietari vastaa: ”Kun saarnasit, koko seurakunta nukkui. Kun alttoviulisti soitti, koko orkesteri rukoili…”

Pietari ilmestyy vanhalle muusikolle: ”Hyviä ja huonoja uutisia:  Hyviä: Pääsit taivaan orkesteriin. Huonoja: Harjoitukset ovat aamulla, jo klo 10.”

Klarinetisti ja altisti riitelivät kovaäänisesti. Kapellimestari tuli kysymään, mikä on hätänä. Selvisi, että altisti oli loukannut klarinetistia, minkä seurauksena klainetisti oli löysännyt yhden alton viritystapin. Altisti valitti: ”Klarinetisti on niiiin ilkeä, eikä edes kertonut, mitä tappia hän on vääntänyt…”

Aina ennen orkesteriharjoitusta altisti lukee huolellisesti muistilappuaan ja lähtee sitten tyytyväisenä ja varmoin ottein soittamaan. Kollegoita alkaa kiinnostaa lapun sisältö ja lapun löydyttyä selviää: ”Soitin vasempaan ja jousi oikeaan käteen.”

Trumpetisti valittaa päänsärkyä. Tohtori toteaa, että aivot ovat vallan ylikuormitetut. Trumpetisti jättää aivot huollettavaksi. Viikko kuluu, toinen, kolmas…Trumpetistia ei näy aivojaan noutamassa. Tohtori törmää sattumoisin muusikkoon ja muistuttaa asiasta. Trumpetisti toteaa, ettei enää tarvitse aivojaan, koska on ryhtynyt kapellimestariksi.

Kuinka monta konserttoa Vivaldi on säveltänyt? Yhden – kymmeniä, kenties satoja kertoja…

Kuinka monta sinfoniaa Beethoven on säveltänyt? Neljä,  jotka ovat kolmas, viides, kuudes ja yhdeksäs sinfonia.

Lyhyin muusikkovitsi: Muusikko käveli baarin ohi.

Lyhyin konserttiarvostelu: Miksi?

Sopraanon ja terroristin ero: Terroristin kanssa voi yrittää neuvotella…

Mikä on baritoni? Ylimenokausi tenorista ihmiseksi…

Kapellimestari pyytää fagotistia soittamaan voimakkaalla äänellä: bööööööööt
Ja sitten hiljaa: ffffrrtbböööööötsch

Tytär kysyy äidiltään, mistä fagotin ääni tulee. ”Toivottavasti ylhäältä”, vastaa äiti.